Kinek honnan lesz nyugdíja?

Válogatott vélemények a nyugdíjazásról. Ki hogyan tervezi a nyugdíjas éveit? Mióta felkavarodott a nyugdíjkérdés körüli állóvíz, sokféle hozzáállást hallottam emberektől azzal kapcsolatban, hogy idős korukra miből szeretnének megélni. Ezek közül szemezgetek most:

Majd a gyerekeim gondoskodnak rólam” ? Szép gondolat, hogy a gyerekekre próbálunk támaszkodni. A múltban ez egy bevált módszer volt, és vannak országok, ahol még mindig működik, de ma Magyarországon nem biztos. Régen egy családban jóval több gyerek született, és az emberek jóval alacsonyabb átlagéletkort éltek meg. Alacsonyabb átlagéletkor és több testvér mellett nem volt akkora teher ellátni az idős szülőket. Gondoljunk csak bele, hogy ha egy 20 éves párnak egyetlen gyereke születik, akkor 80 éves korában a 60 éves gyereknek kellene ellátnia egyedül mindkét szülőjét! Ezen kívül gondot okozhat az is, ha esetleg megromlik a kapcsolat a gyerekekkel, vagy a gyerek egyszerűen nem tud segíteni, mert az anyagi helyzete nem engedi meg. (Ezeknél nem törvényszerű, hogy bekövetkezik, de az esélye megvan.)

Nem hiszek senkinek, magamnak teszek félre” ? A magánnyugdíjpénztárakhoz kapcsolódó feltételek 12 évnyi üzemelés után változtak meg. Azt hihettük volna, hogy ha egy intézmény 12 évig fennáll, az már biztosnak tekinthető. Úgy tűnik semmivel se lehet hosszabb távon tervezni, pedig a nyugdíjkérdés valódi és hosszútávú probléma. (Nem beszélve arról, hogy az interneten nehéz, vagy szinte lehetetlen hiteles tájékoztatást kapni a nyugdíjjal kapcsolatos szabályozásokról. Gyakran előfordul, hogy még az illetékesek (pl.: a nyugdíjpénztárak ügyfélszolgálatán) sem elég felkészültek. Erre az előző cikk kapcsán hívta fel a figyelmet az egyik látogató.) Ha valaki fiatal és 40 éve van hátra a nyugdíjig, akkor a hátralévő 10 kormányváltás alatt akármit megváltoztathatnak. Emiatt több embertől hallottam már olyan véleményt, hogy ők már csak a külföldi bankokban elhelyezett, pl.: euró bankbetéteket tartják elég biztonságosnak (ezt alátámasztandó lásd pl.: ezt a cikket is). Sajnos attól, hogy ezek a megtakarítások biztonságosak, nem valószínű, hogy a hozamuk is elég jó ahhoz, hogy a nyugdíj céljára megfeleljenek (általában bankbetétről van szó). Az előbb említett euróbetétnek pl.: most kifejezetten alacsony a kamata. Kevesebb, mint a magyarországi infláció.

Befektetek a nyugdíjas éveimre” ? Sok forrásból várhatunk nyugdíjat (ezeket mind tárgyaljuk a következő cikkben), de az egész körüli bizonytalanság miatt az öngondoskodás tűnik a legbiztosabb megoldásnak. Az előzőtől ez a hozzáállás abban különbözik, hogy nem olyan bizalmatlan a befektetési lehetőségekkel szemben. Lehet szó arról, hogy felhalmozunk minél nagyobb vagyont, mire nyugdíjba mennénk, és azt feléljük, vagy építhetünk arra is, hogy a felhalmozott tőkének csak a hozamaiból élünk. Utóbbi esetben a felhalmozott pénzt át is örökíthetjük, és akármeddig elég lehet. Ez így elmondva nagyon szépen hangzik, de sajnos a megfelelő nyugdíjalap előteremtése az aktív éveink alatt akár igen nagy áldozatot is követelhet. Ráadásul rengeteg szempontot kell mérlegelni a megfelelő öngondoskodó módszer kiválasztásához. Erről is szó lesz a következő cikkben.

Úgysem érem meg” – Ez egy nagyon negatív hozzáállás. Ha valaki nem gondol nyugdíjas éveire, de mégis hosszú élete lesz, akkor az a hosszú élet nyomorúságos is lesz. Arra sem lehet építeni, hogy mindenki képes lesz dolgozni 80 évesen is. Ez vonatkozik azokra is, akik úgy állnak az egészhez, hogy „Kit érdekel a nyugdíj, messze van az még”, és azokra is, akik szerint az öngondoskodás volna a számukra helyes megoldás, de nem tesznek érte semmit. Sajnos minél később kezdjük az öngondoskodást, annál fájdalmasabb lesz és annál több áldozatot fog követelni.

Ha kíváncsi, mások mit gondolnak saját nyugdíjazásukról, tekintse meg az erről kiírt szavazás eredményét! (Még szavazni is lehet ezen az oldalon, jobbra.)

És Önnek honnan lesz nyugdíja? Itt elmondhatja véleményét.