Euro árfolyam előrejelzés grafikonnal

A hagyományos euró árfolyam grafikon is sok hasznos információt tartlamaz, de az árfolyamát befolyásoló tényező egy részét könnyebb speciális grafikonokkal kezelni.

(Ezek a grafikonok mind naprakészen előállíthatóak a Tőzsdeász Chili nevű grafikonrajzolónkkal.)

Technikai elemzés

A grafikonok elemzésének jelentős részét a technikai elemzés jelenti, ami a megfelelő tapasztalat birtokában többé-kevésbé sikeres előrejelzésre ad lehetőséget.

A Tőzsdeász Chili nem csak ingyenes, de a leggyakoribb technikai elemző funkciókat is támogatja, mint pl.:

  • japángyertyás grafikon mozgóátlagokkal és Bollinger szalagokkal
  • indikátorok, mint pl.: MACD, RSI, Stochasztikus oszcillátor…
  • alakzatok rajzolása (pl.: csatorna, ék)

Az euro technikai elemző grafikonokhoz javasoljuk, hogy az árfolyamokat a Stooq.com-ról szerezzük be a Tőzsdeász Chili-hez. De a technikai elemzésen kívül másban is tud segíteni a program:

Regionális, vagy helyi változás?

Előfordul, hogy bizonyos időszakokban egyformán mozognak a régiós devizák, mint pl.: a cseh korona, a lengyel zloty és a forint. Az okok kutatásánál jól jön az árfolyamok önmagukhoz képesti százalékos változását mutató grafikon, amiből ki lehet deríteni, hogy elszigetelt mozgásról vagy régiós jelenségről van szó:

EUR-HUF, EUR-CZK, EUR-PLN összehasonlító grafikon (példa)

Mint látható, bizonyos időszakokban teljesen elszakadnak egymástól a régiós devizák, máskor pedig nagyjából egyszerre emelkednek-esnek – de nem egyforma nagyságú változással reagálva.

(Ehhez ajánlott a Tőzsdeász Chili beépített adatait használni.)

Csak az euróval szemben viselkedik így a forint?

Szintén érdekes lehet összehasonlítani, hogy a forint csak az euróval szemben mozog úgy, ahogy, vagy a dollárral és mondjuk az angol fonttal szemben is? (Ehhez is ajánlott a Tőzsdeász Chili beépített adatait használni.)

EUR-HUF, USD-HUF, GBP-HUF összehasonlító grafikon (példa)

Feltehetjük úgy is a kérdést, hogy a forint gyengül, vagy az euró erősödik? Erről lehet, hogy közelebbi képet ad az EUR/USD árfolyamának grafikonja (ugyanabból az időszakból van, mint a fenti összehasonlító grafikon – látszik hogy augusztustól az euró éppen, hogy gyengül a dollárral szemben, vagyis a forint gyengülését nem az euró erősödése magyarázza):

EUR-USD árfolyam grafikon
EUR-USD árfolyam grafikon

Kockázati figyelmeztetés

Az árfolyamváltozásokat tökéletes biztonsággal nem lehet előre jelezni, ezért bármilyen következtetést is vonunk le az euró árfolyamával kapcsolatban, mindig vegyük figyelembe, hogy tévedhetünk.

  • soha ne kockáztassunk annyi pénzt, amennyinek az elvesztése komolyan megrengethetné a pénzügyi helyzetünket
  • a veszteségeket mindig próbáljuk korlátozni, pl.: stop megbízással, a befektetett pénz mennyiségével stb.