Európai részvényárfolyamok letöltése a grafikonrajzolóhoz

A Yahoo! Finance UK egy pénzügyi portál, amit Európa fejlett piacainak részvényárfolyam és indexadatainak letöltéséhez ajánljuk, mint általános ingyenes adatforrást.

Javasoljuk, hogy a letöltés elõtt az adatfájlok tárolására nyisson egy külön könyvtárat pl.: "C:\tozsde_adatok"

 1. Látogasson el a http://uk.finance.yahoo.com címre.
 2. Írja be a keresett részvény nevét* vagy rövidítését (pl.: BMW) az oldal felsõ részén található keresõmezõbe, majd kattintson a "Get quotes" gombra. (A legördülõ menüt érdemes átállítani 'All markets'-ra.)
  Értékpapír keresése a Yahoo! Finance UK-n
 3. Ha a név több tõzsdén kereskedett részvényre is illik, választani kell egy linket közülük. pl.: a .DE végzõdésû a Xetra-n kereskedett részvény. Kattintson a kiválasztott linkre!
  Ha nem egyértelmû a keresõszó, egy táblázatból kell kiválasztani a kívánt értékpapírt
 4. Az következõ oldalon (ld.: lent) kattintson a "Historical Prices" linkre.
  A histórikus adatletöltés kiválasztása
 5. Kattintson az oldal** alján található "Download to spreadsheet" gombra az adatfájl letöltéséhez.*** Írja át a letöltendõ fájl nevét a részvény nevére, mert az alapbeállítás (table.csv) nem túl beszédes.
  Európai részvény (BMW) árfolyamadatainak ingyenes letöltése a grafikonrajzolóhoz a Yahoo! Finance UK-rõl
 6. Töltse be az adatfájlt a grafikonrajzolóba.*A Yahoo! Finance UK-n lehetõség van az értékpapírok ISIN kódja alapján is részvényt keresni. Ha Ön tudja a keresett részvény ISIN kódját, akkor érdemes annak alapján keresni, mert így nem keverednek pl.: ugyanannak a cégnek a részvényei és kötvényei. További információk a "A kereskedési adatok" menüpontban találhatók.
**Tipp: ezt a linket a böngészõben a "Kedvencek" alá vagy a pl.: a Google könyvjelzõi közé elmentve a keresést nem kell minden letöltéskor megismételni. Ha nem az alapbeállítást adja meg, az is mentõdik.
***Az oldal tetején beállítható a letöltendõ idõintervallum kezdõ- ("Start Date") és végpontja ("End Date"), illetve felbontása is. A felbontás legyen napi ("Daily"), az idõpontok szabadon állíthatók. Az alapbeállítás szerint a végpont az aktuális dátum.
A histórikus adatletöltés beállítása