Kereskedési adatok letöltése és használata

Honnan töltsem le az árfolyamadatokat?

A grafikonrajzoló nap végi (EOD - End of day) adatokból rajzol grafikont. Az adatokat külön kell letölteni az interneten megtalálható ingyenes adatforrásokból. Az adatok letöltéséhez írtunk egy-egy rövid segédletet is, amiket a lenti linkeken talál meg.

Adatok letöltéséhez és grafikon rajzolásához kattintson a kívánt termékkategóriára, és kövesse a segédletet:

Az ingyenes árfolyamadatok szolgáltatói

Az egyes adatforrások a befektetési termékeken körén kívül szolgáltatásaikban is eltérnek:

 • Portfolio.hu: Jelenleg a leghamarabb frissülõ magyar adatok innen tölthetõk le. A részvények adatain kívül lehetõség van befektetési alapok adatainak, állampapír indexek és referencia hozamok letöltésére is. Az oldal szerkezete miatt nincs lehetõség az adatletöltést megkönnyítõ linkekek elmentésére.
 • BÉT: A végsõnek beállított idõpont befolyásolja a letölthetõ termékek körét. Az adatokat nagyobb méretû XLS fájlokban lehet letölteni, ami részvény esetén a piaci árfolyamot tartalmazza, osztalék és részvénysplit korrekció nélkül. Az oldal szerkezete miatt nincs lehetõség az adatletöltést megkönnyítõ linkekek elmentésére.
 • RTS: Az oldal szerkezete miatt nincs lehetõség az adatletöltést megkönnyítõ linkekek elmentésére.
 • Yahoo! Finance, Yahoo! Finance UK: A grafikonrajzoló az adatfájlból a piaci árfolyamot jeleníti meg. Egyes esetekben igen hosszú idõre visszamenõleg tartalmaz adatokat (pl.: a General Electric esetében 1962-tõl). A letölthetõ intervallum mindig a lehetõ leghosszabb. Az árfolyamletöltést megkönnyíti, hogy a termékre mutató link elmenthetõ a böngészõ "Kedvencek" mappájába, vagy pl.: a Google könyvjelzõi közé, de elõhívható a segédletben található gyûjteménybõl is.
 • Stooq: Az árfolyamletöltést megkönnyíti, hogy a termékre mutató link elmenthetõ a böngészõ "Kedvencek" mappájába, vagy pl.: a Google könyvjelzõi közé. Külön állítható az osztalékra és a részvénysplitre, hogy a letöltött adatfájlban hatásukat korrigálják-e.
  MTELEKOM: Az osztalékszelvény levágása tükrözõdik a piaci árfolyamban, ha az adatfájlban nincs osztalék korrekció

  A Stooq.com-ról osztalék korrekció nélkül letöltött adatfájlt ábrázolva jól látszik, ahogy 2008.05.15-én (a jelölés után) leesik az osztalékszelvény a MTELEKOM részvényérõl.

  MTELEKOM: osztalékkorrekció esetén nincs törés az árfolyamban az osztalékszelvény levágásakor

  A Stooq.com-ról osztalék korrekcióval letöltött adatfájlt ábrázolva nincs törés a MTELEKOM árfolyamában. A fenti ábrához képest pl.: a mozgóátlagok is máshogy viselkednek!

Mire kell figyelni az árfolyamadatok letöltésekor?

A grafikonrajzoló csak az adatfájlban található adatokat tudja ábrázolni, ezért fontos, hogy a felhasználó tisztában legyen azzal, milyen adatokat töltött le.

 • Az értékpapír neve: az egyes pénzügyi oldalakon alkalmazott rövidítések és vállalat elnevezések nem egységesek, ami hibákra ad lehetõséget: pl.: össze lehet keverni egy cég részvényét és az általa kibocsátott kötvényt. Erre kínál megoldást az ISIN (Értékpapírkód): International Securities Identification Number, vagyis nemzetközi értékpapír kód, amely az adott sorozatú értékpapír azonosítására szolgáló betû- és számjelek kombinációja. Ennek segítségével egyértelmûen azonosítható, hogy egy melyik vállalatnak melyik tõzsdén forgó részvényérõl van szó, és nagyban megkönnyíti az értékpapírok keresését pl.: a Yahoo! Finance-en. Az ISIN kódok az egyes tõzsdék honlapjáról szerezhetõk be.
 • A naprakészség több tényezõtõl is függ:
  • A piaczárás idõpontjától: ez egyes termékek esetében helyi idõ szerint délután van, de pl.: ha a kereskedés folyamatos, az aznapra érvényes adatok csak éjfélkor összesíthetõk.
  • Az adatok frissítésétõl: egyes szolgáltatók nap közben is közölnek részeredményeket (ilyenkor pl.: a záróár a legutóbbi kötés árfolyama, a forgalmat viszont lehet, hogy nem összesítik, pl.: Stooq/olaj), de elõfordul, hogy az adatok piaczárás után is csak késéssel frissülnek. Ha az Önt érdeklõ adatok több forrásból is letölthetõk érdemes kitapasztalni, melyik szolgáltató felel meg jobban. Magyar értékpapírok esetén a Portfolio.hu-nál frissülnek leghamarabb az adatok.
 • Napi / heti felbontás: a grafikonrajzoló napi adatokat vár, a heti nézethez az adatokat a napi adatokból számítja ki.
 • Adatmennyiség: ha a grafikonrajzolót elemzésre kívánja használni, vegye figyelembe, hogy az elemzési módszerek megbízhatósága függ a rendelkezésre álló adatok mennyiségétõl (pl.: heti nézetben a 200 pontos mozgóátlag elsõ pontjának kiszámítása is kb. 4 év adatát igényli). Ezért ajánlott mindig a lehetõ legtöbb adatot letölteni.
 • Split és osztalék: a részvények osztalékfizetése és splitelése törést okozhat a piaci árfolyamban (lásd a fenti ábrákat a osztalékfizetés árfolyamra gyakorolt hatásáról, a mozgóátlagok és az árfolyam viszonya is eltér), ami hatással lehet az elemzésre is. Ezért figyelembe kell venni, hogy az adatok tartalmaznak-e erre vonatkozó korrekciót.
 • Forgalom és árfolyam: elképzelhetõ, hogy egy termékkel több piacon is kereskednek, és az árfolyamok nem pontosan egyeznek meg mindenhol, ill. a forgalom is valószínûleg csak egy piac forgalmát tükrözi. Emellett egyes esetekben a forgalmat darabszámban adják meg, míg máskor a tranzakciók összértékét. Elõfordul, hogy a teljes letöltött idõtartomány egy részén nem áll rendelkezésre forgalom adat. Ezért elemzésnél mindig észben kell tartani, mire vonatkoznak a letöltött adatok.
 • Pénzegység, számok: a letöltött adatokban alkalmazott pénznem nem feltétlenül egyértelmû, mindig tájékozódni kell, a számok milyen egységben értendõk (pl.: a Gazprom árfolyamadatok lehet, hogy USD-ben értendõk, de a cég honlapján az osztalékot rubelben adják meg). Emellett elõfordulhat, hogy az értékek kerekítést tartalmaznak.
 • Adathibák: az adatszolgálatók nem ellenõriznek minden egyes számot, ami kikerül az adatbázisaikból, hibák elképzelhetõk. Ha az ábrázolt grafikonon furcsaságokat tapasztal, érdemes egy pillantást vetni a letöltött adatsorra, mert lehet, hogy hibás (pl.: tele van nullákkal, a napi minimum nagyobb a napi maximumnál, hiányzik egy nagyobb idõtartomány).
  Az RTS-rõl letöltött Gazprom árfolyam grafikonján a nyíllal jelölt törést az okozza, hogy egész évek maradtak ki a letöltött adatfájlból. (A kép jobb szélén már 2006 van, míg bal szélén még 1997.)

  Az RTS-rõl letöltött Gazprom árfolyam grafikonja. A nyíllal jelölt törést az okozza, hogy egész évek maradtak ki a letöltött adatfájlból. (A kép jobb szélén már 2006 van, míg bal szélén még 1997.)