Adatletöltés a Quandl.com-ról

A Quandl.com egy olyan portál, ahonnan nagyon sokféle piaci adat beszerezhető, jó részük ráadásul ingyenesen is. Nagy segítséget jelenthet, hogy az adatoknak van egy egységes gyűjtője, de a használatát meg kell szokni.

1. lépés: belépés/regisztráció

Az adatokat csak regisztrált és belépett felhasználók érik el, ezért regisztráljunk (Sign Up) és/vagy lépjünk be (Log in) a Quandl.com-on. A regisztrációval nem keletkezik fizetési kötelezettségünk, csak ha fizetős/prémium adatot használunk, de ezt jelölik is. Némi angoltudás kell az oldal használatához.

 1. Adjuk meg a keresztnevet (First name) és a vezetéknevet (Last name). A “Choose your purpose for using Quandl”-nál általában a “Personal“-t kell választani.
 2. Adjuk meg az e-mail címünket, és a “How will you be using this data:”-nál általában a “To inform personal investments“-t kell választani.
 3. Adjuk meg a jelszót kétszer, jelöljük be, hogy nem vagyunk robotok, és persze nem lehet tovább lépni anélkül, hogy elfogadjuk a felhasználási feltételeket azzal, hogy pipát teszünk az “I have agreed to the terms of service and privacy policy” mellé.
 4. Ezután beléphetünk az oldalra, de az e-mail címet még meg kell erősíteni úgy, hogy rákattintunk Quandl-tól jövő levélben lévő “Confirm Address” linkre.

2. lépés: az adatok megkeresése

A Quandl.com kezdőlapja belépés után, kiemelve a keresés, a böngészés, és a könyvjelzők lehetőséget.
A Quandl.com kezdőlapja belépés után, kiemelve a keresés, a böngészés, és a könyvjelzők lehetőséget.

Az oldalon több módon is megtalálhatjuk a nekünk szükséges adatokat:

Ha egy oldalon grafikon és “Download” gomb fogad (lásd 3. lépés), az már egy adatsor oldala. Mielőtt továbblépünk a letöltéshez, fontoljuk meg, hogy később elő akarjuk-e hívni még ezt az adatot. Ha igen, akkor jelöljük meg könyvjelzővel (kattintsunk a “Bookmark”) gombra.

Keresés mobil eszközön

A mobil eszkökön való keresés némileg eltérő. Kis képernyőn az “Explore” link nem elérhető (valamennyire helyettesíti, hogy a kezdőlapon hasonló kategóriák vannak, ha lejjebb görgetünk, de pl.: ingyenes adatokra nem lehet szűrni), illetve a kereső találatait sem lehet szűrni.

A könyvjelzők viszont itt is elérhetők a jobb felül lévő ≡ gombnál, ezért a legegyszerűbb nagy képernyőn megkeresni az adatokat, elmenteni könyvjelzővel, és mobilon újra előhívni a könyvjelző segítségével.

3. lépés: az adatok használata

Egy adatsor oldala, kiemelve a könyvjelző, a letöltés és az API URL lehetőséget.
Egy adatsor oldala, kiemelve a könyvjelző, a letöltés és az API URL lehetőséget.

A kívánt adatsor oldaláról két módon is használhatjuk a Quandl-os adatokat:

 • Letöltés fájlba:
  1. Kattintsunk a “Download” gombra
  2. Válasszuk a “CSV”-t
  3. Mentsük el a fájlt
  4. A Tőzsdeász Chili-ben kattintsunk a “Fájl betöltése” gombra (Fájl gombra).
  5. Töltsünk be a lementett fájlt a feljövő ablakban.
 • URL megadása (mobilon ez egyszerűbb):
  1. a jobbszélen az Export data alatt, az API szekcióban kattintsunk a CSV linkre
  2. Másoljuk ki a feljövő ablakból a teljes URL-t (pl.: ctrl+c). Fontos, hogy az API key is benne legyen az URL-ben – ez minden felhasználónál más, ezért takartuk ki!
  3. A Tőzsdeász Chili-ben kattintsunk a “Betöltés URL-ről” gombra (URL gombra)
  4. Illesszük be ezt az URL-t, a feljövő szövegmezőbe és nyugtázzuk (enter, stb.)
A kimásolandó API URL (kitakarva az API key)
A kimásolandó API URL (kitakarva az API key).

Megjegyzés: a Quandl.com-ról sokféle formában kapni adatot, és a Tőzsdeász Chili nem mindegyiket ismeri fel. Ilyenkor a fájl és URL betöltése esetén is automatikusan elinduló “Betöltés varázsló” segíthet.