5 ok, hogy ne tarts otthon sok készpénzt!

Csábít, hogy bank helyett otthon tartsd az összes pénzed? Lehet, hogy ezzel megszabadulsz a bankok összes gondjától, de a nyakadba veszél jópár újat!

1. Kirabolhatnak

Valószínűleg mióta feltalálták a pénzt, azóta vannak olyanok, akik el akarják venni a másét.

Akár kevés, akár sok készpénzt tartunk otthon, van esélye annak, hogy kirabolnak, de egyrészt nem mindegy, hogy az egész vagyonunkat viszik-e el, vagy csak a rendszeres költőpénzt, másrészt ahol nagyobb zsákmány várható, arra lehet, hogy külön tippet is adnak a bűnözőknek.

További probléma a lakásbiztosítás. A hétköznapi lakásbiztosítások nagyon változó mértékben térítik meg az eltűnő készpénzt – de túl nagy értékhatárra ne számítsunk. Ha sok készpénzt akarunk otthon tartani, érdemes tájékozódni, hogy lakásbiztosításunk vonatkozik-e az otthon tartott készpénz eltűnésére (ha igen milyen összeg erejéig), és lehet-e valamilyen kiegészítő biztosítást kötni a nagyobb készpénz összegre.

Készpénz - forint érmék és bankjegyek

2. Csalások

Egyes csalási formák kifejezetten azokat célozzák, akik otthon viszonylag sok készpénzt tartanak.

Ilyen például az unokázás, amikor idős embereket hívnak fel azzal telefonon, hogy a gyerekük, unokájuk stb. bajba került (mondjuk balesetet okozott – még lehet, hogy el is játssza valaki a “szerencsésen megmenekült” rokont) és gyorsan pénzre van szüksége, amit adjon oda annak, akit odaküldenek hozzá (a csalók gyakran vonalban maradnak, hogy nehogy egy telefonhívással le lehessen ellenőrizni, amit mondanak).

A csalásoknak rengeteg változata létezik – sajnos ebben a bűnözők túlságosan is kreatívak…

3. Problémás lehet használni

Korábban is írtunk arról, hogy milyen hátrányai lehetnek, ha csak készpénzt használunk.

Ha sok készpénzről van szó, akkor ezekhez újabbak párosulnak:

  • Egyrészt bizonyos pénzmozgásoknál, pl.: nagyértékű készpénzes fizetésnél törvény kötelezi a pénzügyi szolgáltatókat és a kereskedőket, hogy jelentsék – és az erre vonatkozó szabályok időnként szigorodnak is. Ha egy nejlonzacskónyi húszezressel akarunk autót vagy lakást vásárolni, annak valószínűleg marad nyoma, úgyhogy egyre nehezebb a szürke zónában maradni.
  • Másrészt aki azt tervezi, hogy a nagymennyiségű készpénzt apránként költi el, azt csúnya meglepetéskét érheti, hogy a régi bankjegyek idővel érvénytelenné válnak. Egy ideig még be lehet cserélni őket, de ha egyben cserélnek be sokat,
    valószínűleg azt is jelentik, kis adagokban becserélni pedig sokáig tart…

A szokatlan tranzakció persze nem jelenti azt, hogy másnap azonnal kopogtat valamelyik hatóság, és vizsgálódni kezd, de az esélye megvan – ahogy egy későbbi ügynél is előkerülhet.

4. A készpénz nem fial

Viccesnek tűnhet a mai rekordalacsony kamatok mellett arról beszélni, hogy a készpénz nem kamatozik, de ha otthon, egy befőttesüvegben aszaljuk a pénzt, nem csak a bankbetéttől, hanem nagyon sok más befektetési lehetőségtől is elesünk, amikkel azért jobban járhatuk, mint a 0%-hoz közeli kamat.

Ezen kívül – néhány speciális helyzettől eltekintve – az árak is általában emelkednek, vagyis az otthon tartott kápé ha lassan is, de folyamatosan leértékelődik.

5. Balesetek

A készpénz sérülékeny. Elázhat egy csőtörésben, eléghet egy lakástűzben, de aki felelőtlenül helyezi el, annak a gyereke is megtalálhatja, és játék közben teheti tönkre. Ezért érdemes legalább egy trezorba tenni a készpénzt, vagy ismét átgondolni, hogy nem lenne-e jobb helyen bankban.

Okosan használva egy bankszámla nem feltétlenül drága (főleg a fenti problémákhoz képest), erről szól a Spóroljunk a bankon! c. kiadványunk, és lehet, hogy sokkal jobban járunk vele, mint ha otthon tartjuk a vagyonunkat.

kép forrása: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Forints.jpg

Hozzászólás Facebook-on:


Egyéb megosztás: