USA dollár árfolyam előrejelzés

Közvetve, vagy közvetlenül sok magyar állampolgár életét befolyásolja az USA dollár árfolyamának alakulása. Ha kíváncsi vagy, mire lehet számítani a jövőben, összegyűjtöttünk egy csokkora való tényezőt, ami mind befolyással lehet az USD/HUF váltási arányra.

USA dollár árfolyam grafikon

Fundamentális tényezők

A fundamentális elemzés a jelenségek pénzügyi és gazdasági hátterében kutatja a jelenségek okait, ilyenekből pedig az USA dollár árfolyamánál is találtunk szép számmal.

A kamatok

Példa: mikor éri meg egy amerikai befektetőnek helyi bank helyett egy magyar bankban 1 évre lekötni a pénzét? Akkor, ha több hozama lesz, mintha amerikai bankban kötné le. Ez pedig attól függ, hogy a magyar bankban fizetett kamat mekkora, és milyen árfolyamon tudja majd viszaváltani a forintot dollárra 1 év múlva. A devizaváltással a külföldi befektető kockázatot vállal, amiért a kamatnak kell őt kárpótolnia, különben valószínűleg bele sem fog (vagyis a forintbetét kamata magasabb kell, hogy legyen, mint az euró betét). Ha megéri neki ilyet csinálni, akkor a betét lekötése előtt a dollárját forintra váltja (forintot vesz, tehát erősíti a forintot), a betét lejáratakor pedig vagy újra leköti (mert még mindig megéri), vagy visszaváltja (forintot ad el, és gyengíti a forintot) De megtörténhet az egész fordítottja is: egy magyar befektető is viheti amerikai bankba a pénzét, ha a dollár kamatok és az árfolyamkilátások ezt indokolják.

Persze egy betétes még nem mozgatja meg nagyon az USD/HUF árfolyamot, és valaki sokkal rövidebb időben is gondolkozik, de a fenti hatás nagyban is érvényesül.

Ezért az árfolyam szempontjából az egyik legfontosabb a két jegybank (a Magyar Nemzeti Bank és az FED) által megállapított kamatok, pontosabban:

 • mennyivel nagyobbak (vagy kisebbek) az MNB kamatai az FED kamatainál?
 • hogyan várható ezeknek a megváltozása a jövőben?

A jövőbeli változásra általában a jegybankok nyilatkozatai engednek következtetni (leggyakrabban kamatdöntő ülések után adnak ki ilyet), de néha a legvalószínűbb forgatókönyvet már be is árazzák a piacok, és csak a váratlan döntések mozgatják meg az árfolyamot. Ezért a saját értelmezés helyett érdemesebb a szaksajtót figyelni ezzel kapcsolatban.

Import-export

A külfölddel való kereskedés folyamatos: külföldről vásárolnak itthon megtermelt javakat (export), és mi is vásárolunk külföldről (import). Ha az export több, mint az import, az erősítheti a forintot, az ellenkezője meg gyengítheti.

Azonban ha egy magyar cég pl.: dollárért elad valamit külföldön, nem feltétlenül a vásárlás pillanatában váltja át az USA dollárt forintra. Kivárhat egy neki kedvezőbb árfolyamot is, ami miatt hiába tűnik az export-import viszonya kedvezőnek, azonnali hatása nincs feltétlenül a forint-dollár árfolyamra (nem is beszélve a háttérben zajló, hasonló, de még bonyolultabb folyamatokról).

Hogy ezen a téren hogy állunk, arról a folyó fizetési mérleggel kapcsolatos tudósításokból érdemes tájékozódni.

A tőke áramlása

Egy további árfolyam befolyásoló tényező, hogy mennyi tőke jön be az országba, és mennyi hagyja el az országot, amit rengeteg dologtól függhet:

 • külföldi cégek hazai beruházásai, és magyar cégek külföldi beruházásai
 • külföldi cégek hazai leányvállalatainak, illetve a magyar cégek külföldi leányvállalatainak az osztalékfizetése
 • az ország külföldi megítélése: ajánlják-e a magyar kötvényeket és részvényeket megvásárlásra a megfelelő minősítő cégek.
  • Előfordul, hogy egy átminősítés automatikusan kötelez is bizonyos befektetési alapokat, hogy magyar részvényeket, vagy kötvényeket vásároljanak, illetve adjanak el, ami erősítheti / gyengítheti a forintot

Nem fundamentális tényezők

A fentieken csak alapvető fundamentális tényezők (akadhatnak mások is),amik befolyásolják az árfolyamot, és vannak nem fundamentális okai is annak, ha elmozdul az USD/HUF árfolyam. Ilyenek pl.:

 • a piacon rendszeresen jelen vannak a spekulánsok is, akik időnként nagy árfolyamváltozásokat tudnak okozni
 • néha az egész régiót egy tömbként kezelik a piacok, és hiába van minden rendben itthon, mégis tőkekivonást hajtanak végre
 • érdemes lehet megvizsgálni a forintnak más devizákkal szembeni változását is, pl.: Euró, angol font, stb.
 • a dollár grafikonok teljesen más alapokon nyugvó elemzése a technikai elemzés, ami “tapasztalati alapon” próbálja megjósolni az elmozdulásokat

A fentieket egyszerűbb grafikonokkal kezelni, amiről további információt itt találhat.

Kockázati figyelmeztetés

Az árfolyamváltozásokat tökéletes biztonsággal nem lehet előre jelezni, ezért bármilyen következtetést is vonunk le az USA dollár árfolyamával kapcsolatban, mindig vegyük figyelembe, hogy tévedhetünk.

 • soha ne kockáztassunk annyi pénzt, amennyinek az elvesztése komolyan megrengethetné a pénzügyi helyzetünket
 • a veszteségeket mindig próbáljuk korlátozni, pl.: stop megbízással, a befektetett pénz mennyiségével stb.