Így (ne) spórolj a könyvvásárláson!

A könyvek a reneszánszukat élik manapság: nem csak ajándéknak népszerű, az újdonságok között mindenki találhat magának valami érdekeset.

De ha már ennyi könyvet fogyaszunk, álljon itt néhány tipp, hogyan érdemes rajta spórolni, és hogyan nem!

Ne csak az árakat nézzük!

Egyesek már szinte sportot űznek abból, hogy több könyv webshop ajánlatát az árakon keresztül hasonlítják össze, pedig általában nem annyit kell kifizetni.

Általános esetben:

könyvért fizetett összeg = borítóár - internetes kedvezmény + szállítási költség - egyéb kedvezmények

A könyvesboltok általában adnak kedvezményt az internetes vásárlásra (ha csak az utcáról tévedünk be, akkor a borítón lévő árat kell kifizetni). Kaphatunk viszont egyéb kedvezményeket is pl.: hírlevél-feliratkozásáért, magasabb kosárértékért, utalásos fizetésért vagy valamilyen törzsvásárlói programban. A szállítási költségbe itt beleértettem minden díjat, amit kifejezetten azért fizetünk, hogy a könyv hozzánk kerüljön: a futár, a csomagpont, vagy a személyes átvétel költsége (mert utóbbi is előfordulhat).

A nagyobb internetes kedvezmény általában magasabb szállítási költséggel jár, és összköltségre nézve egy könyv megvásárlásánál gyakran alig van különbség a boltok ajánlatai között:

egyik bolt másik bolt
könyv(ek) ára 2 999Ft 2 999Ft
internetes
kedvezmény
15% 25%
internetes ár 2 549Ft 2 249Ft
futáros szállítás 799Ft 990Ft
fizetendő 3 348Ft 3 239Ft
megtakarítás 109Ft

A példában kb. egy kisebb péksütemény árát takarítottuk meg. (Valószínűleg a keresgéléssel eltöltött időt jobban is ki tudtunk volna használni.)

Ezzel szemben nagyobb tételnél jelentős lehet a különbség! 5-6 könyv vásárlásakor (8, vagy 10 ezer forintos kosárérték felett) a szállítás már ingyenes, ilyenkor az internetes kedvezmény minden előnyét élvezhetjük, és a spórolás is számottevő (az előző példához képest csak 5-ször költünk többet, de a megtakarítás majdnem 15-szörös).

egyik bolt másik bolt
könyv(ek) ára 15 000Ft 15 000Ft
internetes
kedvezmény
15% 25%
internetes ár 12 750Ft 11 250Ft
futáros szállítás 0Ft 0Ft
fizetendő 12 750Ft 11 250Ft
megtakarítás 1 500Ft

Ezért érdemes tömbösíteni és egyszerre több könyvet vásárolni, pl.: az összes ajándékkönyvet egyszerre beszerezni, előrehozni a betervezett vásárlásokat, esetleg valakivel összeállni, és együtt rendelni.Könyvesbolt polcai

A nagy kedvezményű boltok átka

De van még egy bökkenő azzal, ha csak az árat nézzük.

Vannak olyan könyv webshopok, amik nem a saját készletükből árulnak, vagy nem pontos a készlet, és csak a rendelés leadása után kezdik el beszerezni a könyvet. Az ilyenek gyakran igyekeznek nagy (pl.: 25%-os) kedvezménnyel megfogni a vevőket, viszont könnyen lehet, hogy csak sokára, vagy egyáltalán nem kapjuk meg, amit rendeltünk (de nem minden nagy kedvezményt adó webshop ilyen!).

Előfordulhat, hogy valami ritkaságot keresünk, találunk egy boltot, ahol még rendelhető. Megörülünk neki, hogy még olcsó is, és utána jön a hidegzuhany: nem kapjuk meg, csak az időnket vesztegetik (vagy ha előre fizettünk, akkor a pénzünket is). Ritkaságoknál érdemes lehet előre megkérdezni (e-mailben, telefonon, chat-es ügyfélszolgálaton), hogy tényleg van raktáron? (Már az is elég beszédes, ha nem válaszolnak, vagy nem lehet elérni őket.)

Ez roppant kellemetlen akkor is, ha magunknak szeretnénk vásárolni, de még inkább, ha a könyvet ajándékba adnánk, és ott állunk üres kézzel.

Akcióvadászat

Az árakció jó dolog, ha jól használjuk ki. A következőkre érdemes vigyázni:

  • ha ajándékba akarunk vásárolni, az akciót jó előre ki kell használni, mert közvetlenül a születésnap / névnap / ballagás / Karácsony előtt nem biztos, hogy akciós lesz a kiszemelt könyv
  • az akciót is nagy tételben érdemes kihasználni
  • ne verjük át magunkat a következő módon:
akció nélkül akcióban
könyv(ek) ára 12 000Ft 12 000Ft
internetes
kedvezmény
15% 20%
internetes ár 10 200Ft 9 600Ft
futáros szállítás 0Ft 799Ft
fizetendő 10 200Ft 10 399Ft
megtakarítás -199Ft

Előfordulhat, hogy az akciós árakkal még éppen nem ingyenes a szállítás, míg akció nélkül már ingyenes lenne, és így összességében az alacsonyabb árakkal kicsit rosszabbul járunk. Ahogy az előbb már megállapítottuk, az akcióban is több könyvet vásárolva lehet igazán spórolni – csak az akciós ár miatt több könyvet kell összeszedni, hogy az ingyenes szállítást elérjük.

A személyes átvétel is visszaüthet

Velem is előfordult már a következő: interneten rendeltem könyvet egy nagy könyvesbolthálózattól úgy, hogy majd a boltjukban veszem át személyesen. Ilyenkor ugye az internetes árat kell kifizetni, és (jó esetben) a személyes átvételért sem kerül pénzbe (vagyis tisztán 15-25%-ot spórolunk a könyvön).

Csakhogy hiába volt ott a bolt polcán az a könyv, amit rendeltem, én azt nem kaphattam meg, csak azt, amit a központi raktárból küldenek. Úgyhogy kénytelen voltam várni 1-3 napot (szerencsétől függ). Addig rakosgatták, majd végül kiszállították a boltba a könyvemet. Ajándékozáskor ez is kifejezetten idegesítő tud lenni.

Egy kisebb könyv webshop előnye, hogy csak egyetlen raktáruk van, és az is az üzletben, szóval akár egyből megkaphatjuk, amit rendeltünk.

Hozzászólás FB-on: