3 ok, hogy ne vegyen fel személyi kölcsönt

A TV-t nézve legalább minden harmadik hirdetés személyi kölcsönt akar ránk sózni. Bár néhány kivételes esetben van létjogosultsága, azért annyira nem kellene, hogy általános legyen, mint a reggeliző pehely vagy a dezodor.

Hogy miért? Itt van rá 3 ok is.

1. Drága

A cikk írásának pillanatában az MNB alapkamat 0,9%, de a legjobb személyi kölcsön THM-je még így is a 9%-hoz van közelebb, és ennél jóval drágábbakat is hirdetnek.

Ha hinni lehet a kalkulátoroknak, akkor 1 millió forint felvett összegre most nagyon jó esetben 1,23M Ft-ot kell visszafizetni 5 év alatt (nettó 250 ezer forintos jövedelemigazolás a feltétel). Vagyis amire elköljük az 1 millió forintot, az legalább 23%-kal többe kerül hitelből, mint hitel nélkül.

De ez csak az optimista számítás, rossz esetben simán 40%-osnál is nagyobb drágulásról lehet szó. Mielőtt kölcsönt veszünk fel, legalább a kalkulátort nyomkodjuk egy kicsit…

Lehet, hogy a személyi hitelek a történelem során nem most a legdrágábbak, de olcsók sem voltak soha.

2. Időrabló

Még ha az is a benyomásunk, hogy a hitelt utánunk akarják dobni, a pénzintézetek bizony mindent megtesznek, hogy viszontlássák a pénzüket. Minél több pénzről van szó, annál inkább.

Ennek folyamánya, hogy először is lehet, hogy sokat kell sorbanállni (főleg ha egy látványos akcióról van szó), de az ügyintézés is elhúzódhat.

Ennél viszont még több időt vihet el, hogy megfelelően tájékozódjunk. Lehet, hogy a szerződés valójában csak úgy néz ki, mint egy űrlap, de akármilyen egyszerűnek is tűnik, amit aláírunk, ahhoz tartozhatnak függelékek, vagy ami nincs benne leírva, az az ÁSZF része… Elolvasás és értelmezés nélkül aláírni a devizahitelekből okulva nagyon nem jó ötlet.

Úgyhogy ha felelősen akarunk dönteni, rengeteg időt elvesz egy kölcsönszerződés.

Ha üres a zsebed, nem a hitel a megoldás.

3. Nem oldja meg az anyagi problémákat

A reklámokban többféle élethelyzetet is láthatunk, ahol a személyi kölcsönt megoldásként állítják be. Például:

  • adósságrendezés: nehéz elhinni, hogy annak, aki többfelé tartozik, jobban jár, ha az egész helyett egy új hitelt vesz fel, de ha a számok alapján meggyőződik róla, hogy megéri… akkor talán belemehet.
  • előrehozott fogyasztás: ha megtetszik valami, amire éppen nincs pénzünk, egyszer-egyszer talán megengedhetjük magunknak, hogy hitelből megvegyük, de ha rendszert csinálunk belőle, könnyen adósságcsapdába kerülhetünk.
  • vállalkozás beindítása: vállalkozni kockázatos, de az előbbiekhez képest legalább megvan annyi előnye, hogy jól is járhatunk vele. Ami garantált, hogy rengeteg terhet veszünk vele a nyakunkba, szóval nagyon alaposan át kell gondolni, mielőtt belevágunk. Külön veszélyt jelent, hogy az emberek hajlamosak beleszerelmesedni a saját ötleteikbe, és ilyenkor nem tudják tiszta fejjel, reális számok alapján végiggondolni az ötletüket.
  • váratlan kiadás: tegyük fel, hogy elromlik a mosógép, és egy fillér megtakarításunk sincs. Valahogy mosni kell, és ezért személyi kölcsönből veszünk egy új mosógépet. A hitelt 1 év alatt kellene visszafizetni, csak az a rejtély, hogy hogyan fér bele a havi költségvetésbe a törlesztés, ha eddig sem tudtunk félretenni? (Vagy ha tudjuk törleszteni, akkor miért nem tudtunk félretenni?) Aztán 3 hónap múlva a bojler romlik el, amit szintén hitelből rendezünk (hiszen nem lett több pénzünk 3 hónap alatt). Ha ezt sokáig folytatjuk (pl.: mert egy modern háztartásban van elég dolog, ami tönkre mehet), a végén ott találjuk magunkat, minden fillérünket hiteltörlesztésre költjük, miközben már nem jut ételre, a villanyt meg kikapcsolják, és ott állunk a még ki sem fizetett bojlerral, meg a mosógéppel, amit áram nélkül használni sem tudunk. Váratlan kiadások fedezésére nagyon nem javasolt hitelt felvenni, mert az átmeneti javulás után könnyen ronthat a helyzeten.

Megjegyzés:
Az oldalon találkozhat olyan hirdetésekkel, amikkel mi nem értünk egyet. Ez azért van, mert bár mindent megteszünk, de nem tudjuk az összes olyan hirdetést kiszűrni, ami nem felel meg az elveinknek.