Nem minden kedvezménykártya éri meg!

Lépten-nyomon találkozhatunk olyan kedvezménykártyákkal, amik kiváltás után bizonyos termékek vásárlásához néhány százalék kedvezményt adnak. A kedvezmény vonatkozhat üzemanyagtól a ruházaton át az élelmiszerig sok mindenre, de általában közös vonás, hogy korlátozott az elfogadóhelyek köre.

Az ilyen kedvezménykártyákkal három probléma van:


  1. Nem feltétlenül a legolcsóbb helyeken lehet használni. Lehet, hogy elengednek az árból akár 5%-ot is, de ha az alapár 10%-kal magasabb, mint máshol, akkor igazából nem jártunk jobban.

  2. A túl szép ajánlatokban általában vannak buktatók. Gyakran előfordul, hogy a kedvezménykártya álcája mögött valójában egy hitelkártyát van elrejtve. Emiatt nem árt alaposan végigolvasni a feltételeket.

  3. Ha a kártya pénzbe kerül, akkor kicsiben nem éri meg használni. Ha egy kártya mondjuk 4% kedvezményt ad üzemanyagra, és évente 5000 Ft-ba kerül, akkor egy év alatt 125 000 Ft-ért kell vásárolnunk ahhoz, hogy egyáltalán pénzünknél legyünk. Évi 250 ezer forintos fogyasztásnál még csak 5000 forintot spóroltunk, és évi 500 ezres költésnél is csak 15 ezret! Ennyi megtakarításért pl.: egy hitelkártya minden nyűgét nem feltétlenül éri meg a nyakunkba venni.

Persze nem minden kedvezménykártya az ördögtől való. De mindig érdemes tájékozódni!