Átverős kedvezmények 1 – Ön is vigyázzon!

„Kedvezmények” a távközlés világából, amikkel egyenesen többet költünk ahelyett, hogy spórolnánk. Vigyázzunk velük!

 

A kedvezmény, ami visszaüt

Egy ismerősömmel történt a következő eset:

Egy telefonos ügynök felhívta, hogy az X cég szolgáltatásával alacsonyabb percdíjak vehetők igénybe. A szolgáltatásnak nincs semmilyen fix költsége, telefon előfizetést az eredeti szolgáltatónak kell fizetni továbbra is, de a forgalmat az X cég fogja kiszámlázni alacsonyabb percdíjjal. Eddig minden szép és jó, spórolt is egy kis pénzt.

Ezek után hónapokkal becsöngetnek egy másik (Y) cég ügynökei, hogy ők is kedvezményes telefoncsomagokat ajánlanak. Fix 5000 forintért kb. 100 perc mobil hívást és 300 perc vezetékes beszélgetést ajánlottak, amibe az ismerősöm bele is egyezett. Az ismerősöm takarékos ember lévén a 100 perc mobil és a 300 perc vezetékes beszélgetést nem merítette ki. Viszont minden egyes perc telefonálásért fizetett az X és az Y cégnek is. Minden percet duplán fizetett ki, mert mindkét szerződés (X+Y cégé) élt egyszerre, egymás  mellett!

A követhetetlen számlázás miatt hátralék keletkezett és egy időre kikapcsolták a telefont. Az már csak a hab volt a tortán, hogy Y cégnek nincs ügyfélszolgálata Budapesten, így a szolgáltatás lemondását levélben kellett intézni.

Amit házhoz menő emberek ajánlanak, az szinte mindig borzasztó drága – legyen szó akár biztosításról, telefon előfizetésről, vagy késkészletről. A kiszállás / házalás ugyanis sok időt és költséget jelent, amit végső soron az ügyfelek viselnek.

A kedvezmény, amit nem használunk ki

A TV, internet és telefonszolgáltatók gyakran keresik meg az ügyfeleket olyan ajánlatokkal, amik első hallásra jónak tűnnek. Ha utánaszámolunk, akkor már lehet, hogy más a helyzet. Pl.:

 • 2-3 ezer forinttal nagyobb előfizetési díjért korlátlan helyi beszélgetés. Szokásoktól függ, de pl.: mi gyakorlatilag alig indítunk helyi hívást a vezetékes telefonunkról, vagyis ez nem éri meg.

 • 1500 forintért 100 perc belföldi mobilhívás. 70 forintos percdíj mellett ez akkor éri meg, ha legalább 22 perc erejéig hívunk belföldi mobilszámokat? Ez is szokásoktól függ.

  • Visszanézve a korábbi számlákat, ez nekünk nagyjából megéri, de nem feltétlenül éri meg mindenkinek.

  • Viszont egy másik díjcsomag is hasonlóan hasznos tud lenni.

  • A 70 forintos percdíjnál az is olcsóbb, ha a mobil számokat akár feltöltőkártyás mobilról hívjuk, alacsonyabb percdíjjal.

Tipp:

 • A döntésben sokat tud segíteni, ha rendszerezetten tároljuk a számlákat.

 • Sose egyetlen hónap forgalma alapján döntsük el, mert a telefonforgalom eléggé változékony tud lenni.

Csomagban minden olcsóbb?

Sok szolgáltató foglalkozik internet, telefon és TV szolgáltatással egyszerre. Ezek a cégek gyakran adnak jelentős kedvezményt arra, ha egyszerre két vagy három szolgáltatást is tőlük rendelünk meg. Jól hangzik, hogy akár 5-10 ezer forinttal olcsóbban kaphatunk meg valamit? Nos, ennek is lehet néhány hátulütője.

 • Amikor be volt kötve a kábeltv, én akkor sem használtam a visszatekerés, videotéka stb. szolgáltatásokat. Ez azért fontos, mert egyes szolgáltatóknál vannak olcsóbb csomagok, amikben ugyanazok a csatornák vannak, viszont nélkülözik ezeket a futurisztikus szolgáltatásokat. Lehet, hogy a drágább csomaghoz több a kedvezmény, de aki ezeket nem használja ki, azok egy olcsóbb csomaggal többet is spórolhatnak.

 • Akik nem nézik a TV-t, azoknak pénzkidobás a TV-re költött pénz, hiába adnak rá óriási kedvezményt.

 • Személy szerint én a vezetékes telefont azért köttettem be, mert a csillagok furcsa együttállásának köszönhetően az internet a telefonnal együtt olcsóbb, mint az internet magában. (A telefont amúgy nem használom, csak a telemarketingesek és a választási hirdetések találnak meg rajta.)

 • Találkoztam olyan TV csomaggal is, ami csak abban különbözött egy másik csomagtól, hogy ugyanazoknak a csatornáknak a HD minőségű változatát is hozzáadták. Akinek nincs HD képes TV-je, azoknak ez a csomag is felesleges – hiába adnak rá nagyobb kedvezményt.

Sajnos van egy olyan érzésem, hogy ez nem az egyetlen cikk lesz a trükkös kedvezményekről.