Így értelmezd a bankszámlakivonatot!

Ha úgy tűnik, a bankszámlakivonatodat holt nyelven írták, ez a cikk neked való. Fogalommagyarázat és értelmezés.

Alapfogalmak

A bankszámlakivonaton annak kell látszania, hogy egy időszak alatt kik és mennyi pénzt fizettek nekünk, illetve kaptak tőlünk.

 • az időszak, amiről a bankszámlakivonat szól, leggyakrabban 1 hónap, vagy 1 nap
 • a nyitó egyenleg az az pénzmennyiség, ami az időszak elején volt a birtokunkban, a záró egyenleg pedig az, ami a végén
 • tranzakciónak hívják azokat a tételeket, amikor az egyenleg változik.
 • Azt a tranzakciót, amikor mi kapunk pénzt, általában jóváírásnak hívják, amit mi fizetünk, azt terhelésnek
  • A jóváírást általában előjel nélküli, pozitív számmal jelölik.
  • A terhelést viszont jelölhetik pozitív számmal a terhelés oszlopban, vagy negatív számmal, vagy pl.: egy pozitív szám mögötti “(-)” jellel is (mert valószínűleg nem voltak ott az általános iskolai matekórán, hogy megtanulják, hogyan kell leírni egy negatív számot). Jelöléstől függetlenül ez levonást jelent az egyenlegből.
 • A tranzakció értéknapja az, amit a kamatszámítás szempontjából figyelembe vesznek (ez a kevésbé fontos), könyvelési napja az, amikor a bejövő pénz megjelenik a számlán, vagy amikor a kifizetett összeget levonják a számlánkról (ezek nem feltétlenül egyeznek meg).
  • a könyvelési nap azért érdekes, mert pl.: egy bankkártyás fizetésnél eltérhet az a nap, amikor a kártyát használjuk, és amikor ténylegesen levonják a pénzt a számlánkról (pl.: ha hétvégén fizetünk bankkártyával, akkor is csak munkanapon vonják le a számlánkról az összeget).
  • A két időpont között a pénzt zárolhatják. A zárolt összeget már nem lehet másra elkölteni. Később vagy megkapja az, akinek fizettünk, vagy ha a kártyás fizetés meghiúsul, akkor visszautalják a számlánkra. Ha külföldre fizetünk bankkártyával, a zárolás napokig, vagy hetekig is eltarthat.
 • A tranzakcióról még változatos leírást is szoktak adni, amiből általában kiderül, hogy ki küldte, vagy ki kapta a pénzt, milyen számlához, vagy rendeléshez kapcsolódik az összeg stb.
Számla és értelmezése - illusztráció
Számla értelmezése (forrás: https://www.flickr.com/photos/teegardin/5912231439 )

Milyen tételek szerepelnek a bankszámlakivonaton?

A bankszámlakivonaton egy időszak összes pénzmozgásának szerepelnie kell. Ebből az is következik, hogy a záróegyenleget meg kell tudnunk kapni a nyitóegyenlegből és a tranzakciókból:

Záró egyenleg = nyitóegyenleg + |összes jóváírás| – |összes terhelés|

(A || az abszolútértéket jelöli.) Ha ez nem teljesül, akkor a számlakivonattal baj van – de ilyennel még nem találkoztam, valószínűleg elég ritka. Viszont ha a kivonatból pl.: Excelben mi kezdünk el varázsolni, el lehet rontani ezt az egyenlőséget!

Jó tudni…

Ha nem használjuk a bankszámlát, általában akkor is van rajta némi mozgás. Pl.: minden hónapban levonják róla a számlavezetési díjat, és visszavezetik rá a kamatot.

Ha nem érkezik rá elég pénz, a számlavezetési díjtól akár lemehet nulla alá is az egyenleg, ami azt jelenti, hogy tartozásunk van a bank felé. Ez is kamatozik, amitől a tartozás folymatosan nőni fog. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha meg akarjuk szüntetni a számlát, ahhoz be kell még fizetnünk a banknak. Ha megfeledkezünk egy bankszámláról, ez könnyen előfordulhat.

Ha minden vásárlásunkat bankkártyával végezzük, akkor a költéseinket a bankszámlakivonaton viszonylag jól tudjuk követni. (Ez az egyik előnye a bankkártyahasználatnak. Egy hátránya pedig a költségek és az, hogy az ember bankkártyával hajlamos a készépénznél felelőtlenebbül költeni. De erről írtunk az e-bookjainkban is.)

Miből lehet kavarodás?

Egy embernek nem csak egy számlája lehet. Pl.: elképzelhető, hogy van egy internetes fizetésre használt bankkártyája, külön alszámlával, vagy van egy jobban kamatozú megtakarítási számlája. Nyithat másik banknál is számlát.

Ha az embernek több számlája is van, azoknak mind saját forgalmuk van, amihez saját kivonat dukál. Miközben éljük az életünket, nem kötelező fejben tartani mindegyiket. De ha értelmezni akarjuk a kivonatokat, tartsuk észben, melyik számlára vonatkozik az a kimutatás, amit éppen kézben tartunk.


Egyéb megosztás: