Így spórolj készpénzzel!

A manapság sokat kárhoztatott készpénz a malacperselyen és a befőttesüvegen túl is ad gyakorlati és pszichológiai pluszt, hogy be tudjuk tartani a „költs kevesebbet” típusú tanácsokat.

Hogyan tud segíteni a készpénz a spórolásban?

Egyes kutatások szerint amikor egy boltban bankjegyeket adunk át a pénztárnál, az az agyban fájdalomhoz hasonló érzést kelt – ellentétben a bankkártyával, ahol kevésbé tudatosodik, hogy pénzt költünk (főleg manapság, amikor a kártyát ki sem kell adni a kezünkből). Emiatt készpénzzel az emberek jobban meggondolják, hogy mit vásárolnak, és ritkábban, vagy egyáltalán nem tesznek hirtelen ötlettől vezérelve valamit a kosarukba (ezt hívják impulzusvásárlásnak).

De vannak a készpénznek ennél jóval egyértelműbb, gyakorlati előnyei is:

  • készpénzből nem tudunk többet költeni annál, mint amennyi nálunk van, vagyis ezzel korlátozni lehet a kiadásokat (ha nincs nálunk más fizetőeszköz)
  • készpénznél jobban lehet látni, hogy mennyit költünk, mert ehhez elég csak belenézni a pénztárcánkba (ami sokkal egyszerűbb, mint belépni a netbankba)
    • ha összegyűjtjük a blokkokat, ugyanannyira pontos képünk lesz arról, mire költöttünk, mintha utólag megnéznénk a bankszámlakivonatunkat (sőt, nem csak az pénzköltés helye lesz meg, hanem az is, hogy tételesen mire ment el a pénz)
  • a készpénzt könnyebb szétosztani különböző célokra (pl.: külön borítékba a szórakozásra szánt keret, külön a bevásárlásé), mint nyitni mondjuk 10 alszámlát egy bankban
Készpénz - forint érmék és bankjegyek

Lehet, hogy a fentiek megmosolyogtatnak, de a csak akaraterőre építő spórolás gyakran fullad kudarcba (pl.: azt mennyire könnyű betartani, hogy „költs kevesebbet azzal, hogy lemondasz a kávéról (vagy másról)”?), ezért a következő módszerrel lehet, hogy könnyebben érhetünk célt:

A készpénzes módszer

A módszer lényege, hogy meghatározunk egy ésszerű keretet, aminél többet nem költhetünk adott idő alatt.

A keret vonatkozhat a lakbéren, rezsin és rendszeres számlákon (pl.: kötelező biztosítás) kívül minden fajta kiadásra – a lényeg, hogy ezeket csak készpénzzel fizessük.

A keretet érdemes egy hónapra vetítve megállapítani (pl.: egy hónapban nem akarok 60 ezer forintál többet költeni), de utána ezt lebonthatjuk hetekre (pl.: hetente feltöltjük a pénztárcánkat 15 ezer forintra). Ha a heti keret elfogy, vagy nagyon megcsappan (pl.: veszünk egy nagyobb ajándékot, vagy ruhát), akkor tarthatunk olyan napokat, amikor nem költünk semmire.

Az ésszerű keret megállapítása talán a legfontosabb kérdés.

  • Ha 0 nagyságú a keret, vagyis ha nem akarunk költeni semmire, az valószínűleg tarthatatlan.
  • Ha a keretet akkorára vesszük, mint amennyit átlagosan költünk, nem spórolunk semennyit.
  • Hogy ne érjen minket kudarc, valószínűleg a mostani átlagnál valamivel kisebbre érdemes választani, és kisebb lépésekben, havonta csökkenteni.

Ha a mostani átlagot nem tudjuk, vessünk egy pillantást a számlakivonatunkra, és számoljuk össze, mennyi pénz ment el olyan dolgokra, amire a keret vonatkozik (és adjuk hozzá, amennyi a felvett készpénzből ilyen célokra mehetett el).

Szétosztás borítékokba

Ennek a módszernak a kiegészítése (nélküle is működhet), amikor a hónap elején borítékokba osztjuk szét a készpénzt különböző célok szerint, mint pl.: élelmiszer, tankolás, szórakozás, ajándékok, stb. Amikor elfogy a borítékból a pénz, arra a dologra nem költünk többet az adott hónapban.

A pénztárcánkat ezekből a borítékokból tölthetjük fel.

  • Ha megyünk szórakozni, akkor a pénztárcában lévő pénzt lecserélhetjük a „szórakozás” feliratú borítékban lévő pénzre, és így nem fogunk szórakozásra többet költeni, mint eredetileg terveztük.
  • A heti pénztárca-feltöltést végezhetjük úgy is, hogy minden boríték negyedét tesszük a pénztárcába, de felhasználhatjuk máshogy is (pl.: a havi nagybevásárlást végezhetjük egyenesen az élelmiszer borítékból)

Váratlan kiadások

Nem mindig alakulnak a dolgok a terveink szerint, és elég kellemetlen tud lenni, ha nincs nálunk elég pénz. (Pl.: ha lerobban az autó, és nálunk csak ezer forint van…) Ezekre az esetekre tarthatunk magunknál egy külön borítékban készpénzes vésztartalékot, vagy ott lehet nálunk a bankkártya is, csak nem a pénztárcában (hogy ne csábuljunk el a napi vásárlások során).

Hozzászólás Facebook-on: