Állami vagy magánpénztári nyugdíj? 2. rész (lehetőségek a nyugdíj előteremtésére)

Mitől függ, hogy mikor és mennyi nyugdíjat kapunk a magánnyugdíjpénzárakból vagy az állami nyugdíjrendszerből?

Jelenleg az állami és a magánnyugdíjpénztári nyugdíj közül az egyik és csak az egyik minden aktív korút érint. (Az állami és a magánnyugdíjpénztár gyengéiről volt szó egy korábbi cikkben.) Lássuk, hogyan lehet hozzáférni a nyugdíjhoz, és milyen befolyásunk van a nyugdíj összegére?

Attól függően, hogy kinek mennyi ideje van hátra a nyugdíjazásig, sok változás történhet az állami és a magánnyugdíjpénztári nyugdíj szabályozásában, ezért elég nehéz konkrétumokat említeni bármelyikkel kapcsolatban.

Állami nyugdíj

Az állami nyugdíj esetén törvényileg szabályozott, hogy mikor kaphatunk járadékot (pl.: függ attól, hogy elértünk-e nyugdíjkorhatárt és bizonyos szolgálati időt) és az is, hogy hogyan számítják ki a nyugdíj összegét.

A nyugdíj szabályozása gyakran változik. Ha sok idő van hátra a nyugdíjig, nem lehet tudni előre, hogy mekkora nyugdíjra számíthatunk, és mikor mehetünk nyugdíjba. (Van olyan rokonom, akinek az orra előtt már évek óta húzogatják a korengedményes nyugdíj lehetőségét, de mindig azelőtt emelték feljebb a korhatárt, hogy elérte volna.)

Az állami nyugdíj esetében nincs sok befolyásunk arra, hogy mikor jutunk nyugdíjhoz. Most úgy tűnik, hogy a nyugdíj nagyságának szempontjából talán az a fontos, hogy mekkora volt a jövedelmünk vagy mennyi járulékot fizettek utánunk.

Magánnyugdíjpénztár

A magánnyugdíjpénztárak esetében is törvény szabályozza, hogy mikor juthatunk a pénzünkhöz. Többek között függ a nyugdíjkorhatártól is. (A szabályozásnak és a pénz felvételének módjának taglalása bonyolult, ezért aki konkrétumokat szeretne hallani, ajánlom, hogy hívja fel valamelyik magánnyugdíjpénztár telefonos ügyfélszolgálatát.) Az előző cikkben említett váratlan helyzetben (ha pl.: egészségi okból megcsappannak a bevételeink) a magánnyugdíjpénztár sem tud segítséget nyújtani.

A magánnyugdíjpénztári nyugdíj nagyságára már jóval nagyobb a személyes befolyásunk, mint az állami nyugdíj esetében, mert az a magánnyugdíjpénztári számlán összegyűlt pénztől függ.

A számlán összegyűlő pénzt növeli a munkabérünk után befizetésre kerülő nyugdíjjárulék és az egyéni befizetéseink. A számlán lévő pénzt befektetik, és a befektetés a hozamokkal együtt képezi a majdani nyugdíj alapját. A befektetés úgy történik, hogy néhány előregyártott befektetési portfólió valamelyike szerint vesznek pl.: államkötvényt, részvényt stb. a számlára érkező pénzből. Mindenki dönthet arról, hogy milyen kockázatú portfólió mellett fektessék be az egyéni számláján felhalmozódó vagyont.

Ha elégedetlenek vagyunk a hozammal, két lehetőségünk van: másik portfóliót választunk, vagy átmegyünk egy másik nyugdíjpénztárba. A portfólióváltásnak és az átlépésnek is költsége van, az összes többi befektetési átcsoportosításhoz hasonlóan.

A pénztár- és a portfólióváltásra vannak további megkötések is. Ezekről is érdemes a pénztárak ügyfélszolgálatán érdeklődni (pl.: nem lehet túl gyakran portfóliót váltani). Ezek közül az egyik legfontosabb a hozamgaranciával kapcsolatos, amiről a következő cikkben lehet olvasni: http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/a-penztaratlepes-veszelyei-elveszitheto-a-hozamgarancia-320074

Magánnyugdíjjal kapcsolatban felhívnám a figyelmet a következő cikkre, ami arról szól, hogy a melyik magánnyugdíjpénztárak szűnnek meg a sok állami rendszerbe történt átlépés után:

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/nyugdij_bucsut_inthetunk_a_legjobb_penztaraknak.145252.html

Aki nem tartja elég biztonságosnak a magánnyugdíjpénztári és az állami nyugdíj egyikét, azoknak érdemes megfontolni, hogy válasszon egyet a következő cikk három öngondoskodó módszere közül.

A cikket a Tőzsdeász Facebook oldalán lehet megvitatni.

Továbbra is hangsúlyoznám, hogy sem a magán- sem az önkéntes nyugdíjpénztár, sem a NYESZ számla stb. ajánlása után nem kapok jutalékot. Az fentiek az én teljesen független véleményemet tükrözik. Mindenki maga döntsön arról, hogyan oldja meg saját nyugdíját.Egyéb megosztás: