Enélkül ne vegyél aranyat!

Sokan kérdezik tőlem mostanában, hogy érdemes-e forintban tartani a pénzünket. Szerintem korai ezzel kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni.

Helyette nézzük meg közelebbről az egyik örök mentsvárnak tartott aranyat. Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót, amikkel nem árt tisztában lenni, akár aranytömböt veszünk, akár tőzsdézünk vele!

 

Ki vásárolja és ki árulja?

…avagy néhány árfolyamot alakító tényező:

Termelés

A világ éves aranytermelése elég jól meghatározható, mert csak a bányák adatait kell hozzá összesíteni. A kitermelt mennyiség évről évre változik, kb. 2000-2600 tonna körül szokott alakulni. A legnagyobb aranytermelő Kína és a Dél-afrikai Köztársaság.

1 uncia arany előállítási költsége erősen függ a kitermelés és a feldolgozás módjától. 2007-ben 1 uncia átlagos előállítási költsége 317 USD volt. Amíg ilyen magas az arany árfolyama, addig a kitermelés megéri. (Elképzelhető olyan árfolyam, ami mellett egyik-másik kitermelési eljárást már nem lehet gazdaságosan végezni. A mostani árfolyam mellett ez elég messzinek tűnik.)

Felhasználás

A világ éves aranyfelhasználását már jóval nehezebb megbecsülni, mert a felhasználás nagyon elszórtan történik.

  • A legnagyobb mennyiséget ékszerek készítésére használják. Ez akár az éves felhasználás 2/3-át is kiteheti.

  • A második legnagyobb felhasználási terület a befektetési aranypiac. Aranytömbök, arany érmék stb.

  • Az előbbi kettőnél jóval kevesebbet használnak ipari / gyógyászati célokra (integrált áramkörök, aranyfog és társaik).

A világ egyik legnagyobb aranyvásárló országa India, a második Kína, a harmadik az USA.

Készletek

Az arany eltér a legtöbb nyersanyagtól: a legtöbb felhasználási formájából visszanyerhető és bármeddig tárolható. Ebben különbözik pl.: a búzától, kakaótól, olajtól. A befektetési célú aranytömbök gyakorlatilag egyből piacra dobhatók.

Ez azt jelenti, hogy ha eléggé felmegy az arany ára a tőzsdén, akkor pl.: az emberek hajlamosak lesznek eladni aranyékszereiket vagy az aranytartalékokat. Ha nagyon megnő a kereslet az arany iránt, akkor megjelenhet kínálat olyan forrásból is, ahonnan korábban nem. Ez lenyomhatja az arany árát.

A kereslet és a kínálat mellett az árfolyam alakulásában nagy szerepe van a felhalmozásnak és a meglévő készletek eladásának. A kereslet és a kínálat enélkül nem is lenne egyensúlyban:

Éves aranyfelhasználás + Felhalmozás = Éves kitermelés + Eladott korábbi aranykészlet.

2002-ben például kb. 2600 tonna volt a kitermelés, a felhasználás pedig kb. 3400 tonna. Az emberiség 2009-ig 165 ezer tonna aranyat termelt ki. Ennek nagy része még most is megvan.

A jegybankok, országok aranytartalékai

Ma már egyik deviza sincs aranyhoz kötve. Utolsóként a svájci frank árfolyama vált el az aranyétól, 2000-ben.

Országok, jegybankok az arany eladói és vevői oldalán is megjelenhetnek. Ebbéli szándékukat viszont érthető okokból ritkán hozzák nyilvánosságra. Valószínűleg nem akarják rontani a saját üzletüket.

  • Többek között az USA, Európa több országa, Japán, Ausztrália és az IMF egyezményben korlátozza, évente mennyi aranyat dobhatnak piacra.

  • Oroszország 2005-ben hivatalosan is bejelentette, hogy növelni szeretné aranytartalékait.

  • A piacon időről időre felüti a fejét egy-egy pletyka, hogy ez, vagy az az ország nagy mennyiségben vásárol vagy vásárolt aranyat tartalékai számára.

Arany a tőzsdén

Az arany ISO 4217 kódja XAU, tőzsdén kereskedett egysége az uncia. Az árfolyam is ekkora mennyiségre vonatkozik. (1 troy uncia (ozt) = 31,1034768 g.) A kereskedés OTC piacokon gyakorlatilag folyamatos.

Az arany árfolyama egyszerűen nyomon követhető a Tőzsdeász.hu árupiaci grafikonja segítségével is.

Emelkedni fog? Esni fog? Érdemes?

A fentiekben rengeteg dologról volt szó, amik az arany árfolyamára egymással ellentétesen hatnak, és akkor még nem beszéltünk az arany árfolyamára zajló spekulációról.

 

Arany árfolyam a közelmúltból, készült a Tőzsdeász.hu grafikonrajzolójával

Mint látható, az arany árfolyama igen hirtelen mozgásokat képes produkálni. Az elmúlt néhány hónap során volt napon belül -5,35%-os esés és 3,15%-os emelkedés is.

A kilátásokkal kapcsolatban elgondolkodtató a következő (Wikipediáról származó) grafikon is, ahol az arany árfolyama látható (fekete vonal), kiegészítve az inflációval visszamenőleg korrigált árfolyammal (piros vonal).

Inflációval korrigált arany árfolyam

Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor az arany árfolyama kb. 1980-ban, mai értéken kb. 2395 dollárnál tetőzött. Ezután meredek esésbe kapcsolt. Ahogy mondani szokás: a fák nem nőnek az égig… A 2395 dollár pedig már nincs messze.

Ezen kívül az arany nem fizet kamatot, mint egy kötvény vagy bankbetét. Az arany nem termel nyereséget sem. Legalábbis nem úgy, mint egy részvény, ami mögött jó esetben valós tevékenység és valós profit van. Az arany csak figyel a polcon (széfben).

Ha valaki aranyat szeretne vásárolni, a fentieket érdemes mérlegelnie (bár ez a cikk biztos, hogy nem tért ki mindenre).

Később foglalkozunk azzal is, mire kell ügyelni, amikor aranytömböt vagy aranyérmét vásárolunk befektetési céllal.

Források (érdemes megnézni, mert sok egyéb információt is találni bennük):

http://en.wikipedia.org/wiki/Gold

http://www.galmarley.com/framesets/fs_production_consumption_faqs.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_as_an_investment