Külföldi részvények – ezt nem árt tudni!

A magyar piac nem mindig kínál elég lehetőséget, ezért érthető, ha valaki külföldi befektetésben gondolkozik.

Ehhez egyre több a lehetőség: a külföldieken kívül egyre több hazai brókercégnél is lehet pl.: külföldi részvényt vásárolni.

Lássuk, milyen újdonságot tartogatnak a külföldi részvények?

A devizakockázat

Ha nem hazai devizában fektetünk be, a befektetés eredményét befolyásolja az is, hogy milyen árfolyamon tudjuk átváltani hazai devizát külföldire és vissza.

 • Ha valaki Ausztriában él és BMW részvényt vesz a frankfurti tőzsdén, akkor nincs kitéve devizakockázatnak, mert euróban lévő megtakarításait euróban fekteti be, és a hozamot is nagy valószínűséggel euróban fogja elkölteni.
 • Ellenben ha mi magyar állampolgárként pl.: a NASDAQ-on Google részvényt vásárolunk, akkor USD/HUF árfolyam jelentősen befolyásolja az eredményünket.

Hogyan befolyásolja a hozamot?

Maradjunk az utóbbi példánál! Tegyük fel, hogy Google részvényt szeretnénk venni a NASDAQ-on (függetlenül attól, hogy ez most jó vagy rossz befektetés).

A Google részvényeket USA dollárért vehetjük meg. A dollár árfolyama két alkalommal kap fontos szerepet:

 1. Amikor a forintot dollárra váltjuk. Ha a forint erős (az USD/HUF árfolyam alacsony), akkor több dollárt kapunk a forintunkért, mintha gyenge volna.
 2. A hozamot forintban akarjuk elkölteni. Ezért amikor a részvényeket eladtuk, előbb-utóbb forintra kell váltani a dollárt. Ha a forint gyenge (USD/HUF árfolyam magas), akkor több forintot kapunk a dollárért, mintha gyenge volna.

Magyar befektetőként nekünk többnyire a forintban számolt hozam a fontos. A forintban számolt hozam pedig nem csak a részvény árfolyamváltozásától függ, hanem a devizaárfolyamoktól is.

 • Elképzelhető, hogy pl.: a Google árfolyama 10%-ot emelkedik, de közben a forint 10%-ot erősödik. Ilyenkor a forintban számolt nyereség kb. 0%.
 • Elképzelhető az ellenkezője is. A Google árfolyama esik 10%-ot, de a forint 10%-ot gyengül. Összességében a forintban számolt hozam ismét kb. 0%.

A legfontosabb a külföldi részvények esetében, hogy a deviza és a részvény árfolyamkockázatát külön lehet választani. Senki nem kötelez minket arra, hogy  egyből váltsuk forintra a dollárunkat, miután a részvényeket eladtuk. Nyugodtan várhatunk a visszaváltáshoz egy kedvezőbb dollár-forint árfolyamra, ha úgy tetszik.(Természetesen senki nem garantálja, hogy nyerni fogunk ezen a spekuláción. Viszont legalább megvan a lehetőségünk, hogy nyerjünk rajta – vagy ne veszítsünk.) Itt is szeretném hangsúlyozni, hogy csak annyi pénzt szabad kockáztatni, ami a legrosszabb esetben sem fog hirtelen hiányozni a költségvetésünkből.

Ez a szétválaszthatóság külföldi befektetések esetében egyáltalán nem magától értetődő. Ha mondjuk USA részvényalapot veszünk és azt forintban számolják el, akkor a két kockázat egyszerre érvényesül a befektetési alap árfolyamában. Ilyen esetben könnyen előfordulhat, hogy a részvények és a devizák mozgása egymás ellen dolgozik, és mi közben nem keresünk egy fillért sem.

Ahogy az euróbetétnél is írtam, ha már van devizánk vagy a hozamot nem itthon akarjuk elkölteni, akkor egészen máshogy érinthet minket a devizakockázat.

Az ördög a részletekben…

Hogy teljes legyen a kép, néhány dolgot még meg kell említeni a külföldi részvényekkel kapcsolatban:

 • A devizák árfolyama általában nem mozog olyan széles sávban, mint a részvényeké. Egy részvény árfolyama könnyebben változik meg 50%-kal, mint egy devizapár értéke. Ettől még a devizakockázat jelentősége nem csökken.
 • Ha a fenti példában az USD/HUF árfolyam semennyit sem mozdul, akkor is veszteségünk keletkezik, mert a bankok nem ugyanazon az árfolyamon veszik és adják el a devizát. A veszteség a vételi és az eladási árfolyam különbségén akár 4-5% is lehet. Ekkora veszteséggel indul a befektetés! Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha külföldi részvénybe akarunk fektetni.
 • Külföldi részvényekre az itthon megszokottnál magasabbak lehetnek a jutalékok.
 • Ha külföldi brókercéghez utalunk, különösen fontos tájékozódni, hogy milyen árfolyamon váltják oda-vissza a devizát (egyáltalán hol történik az átváltás, stb.).
 • Az utalási költségek is jóval magasabbak lehetnek az itthon megszokottnál. Előfordul – főleg visszautalásnál – hogy egy köztes szolgáltatón kell keresztülmennie a pénznek, ami szintén drága lehet.

Devizakockázattal nagyon sok befektetés kapcsán találkozhatunk közvetlenül vagy burkoltan. Ezért a későbbiekben még foglalkozunk a témával.


Egyéb megosztás: