Görög részvények – olyan nincs hogy nincs!

Görög részvények ? olyan nincs, hogy nincs!

A múlt héten görög részvény-, és indexgrafikonokkal kapcsolatban keresett az oldal egyik látogatója a tozsdeasz@tozsdeasz.hu-n, hogy segítsek neki adatokat és grafikonokat találni.

Eddig nem nagyon találkoztam az interneten görög részvényekkel, de ha már levelet is kaptam róla, gondoltam, mást is érdekelhet, úgyhogy most megosztom a tapasztalataimat.

Nyelvi problémák…?

Először a http://www.greekshares.com/athensexc.php oldalba botlottam, de itt nem sok érdekeset találtam. Van az oldalnak görög nyelvű része is, azt a Google automatikus fordítójával fordítottam “újmagyarra”, de ott se találtam semmi érdekeset. Ugyanígy le lehet fordítani az athéni tőzsde honlapját is (http://www.ase.gr/).

Az ASE 20 index

Az ASE 20 indexet a londoni FTSE és az Athens Stock Exchange állította fel 1997-ben, és az athéni tőzsde 20 legnagyobb és leglikvidebb részvényét tartalmazza.

Egy jó ASE20 grafikon található pl.: a http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=FTASE%3AIND címen.

Az indexben szereplő részvények listája elérhető a http://www.athex.gr/content/en/Indices/Composition/Index_Stocks.asp?Index=62&Name=FTSE/Athex%2020

címen.

Görög részvények grafikonjai

Az athéni tőzsde oldalából nem sikerült túl sok adatot kinyernem, ingyenesen csak az utolsó 30 nap záróárai tölthetőek le.

Szerencsére a fontosabb görög részvényekkel nem csak az athéni tőzsdén kereskednek, hanem pl.: a NYSE-n vagy Frankfurtban is. A XETRA-n, a NYSE-n és a NASDAQ-on forgalmazott részvények az adatai pedig már ingyen letölthetők a Yahoo! Finance-ről és ami még jobb: a Tőzsdeász.hu grafikonrajzolójával ingyen lehet őket elemezni is.

Néhány példa (nagy részük tagja az ASE 20 indexnek is):

Lent néhány link található az adatok letöltéséhez, nem minden részvényről van minden naphoz információ.

A belinkelt oldalak alján a “Download to spreadsheet”-re kell kattintani, az adatokat .csv kiterjesztéssel lementeni, majd a grafikonrajzolóval megnyitni. További info: Grafikonrajzoló használati utasítás, Adatok a Yahoo! Finance-ről.

ASE 20 tagok (ez itt nem az összes):

Nem ASE 20 tagok:

Kereskedés görög részvényekkel

A portfolio.hu-nak van egy összefoglaló cikke arról, hogy hol és milyen feltételekkel lehet magyar brókercégeknél görög részvényekkel és állampapírokkal kereskedni.

Sajnos a cikk már elég régi, ezért csak csak egy fizetős SMS-ért cserébe lehet megtekinteni.

Ha Önnek is van tapasztalata a görög részvényekkel kapcsolatban, ossza meg másokkal hozzászólásában!


Egyéb megosztás: