Hogyan válasszunk brókercéget? 2. rész

Hogyan válasszunk brókercéget? 2. rész: A biztonság a gyakorlatban

Az előző cikkben arról volt szó, hogy hogyan kerüljük el a csaló vagy etikátlan brókercégeket. Ezen kívül vannak még fontos gyakorlati dolgok, amiket figyelembe kell venni a választásnál, különben kellemetlen meglepetés érhet.

Ha egy brókercég sikeresen szerepelt az előző cikkben felsorolt “teszteken”, a következő próba legyen mondjuk az ügyfélszolgálaté.

Az ügyfélszolgálat

Az ügyfélszolgálat tesztelése abból áll, hogy kapcsolatba kell lépni velük (a legjobb, ha telefonon), és okos illetve kevésbé okos kérdésekkel kell bombázni őket. Nem árt megkérdezni olyanok véleményét sem, akiknek már van tapasztalatuk a brókercéggel.

Ha nem lehet elérni az ügyfélszolgálatot, mert nincs megadva a telefonszám, nem veszik fel, a válaszok nem kielégítőek, vagy csak le akarnak rázni, akkor én a céget kerülném. Mi lesz majd, ha igazi problémával fordulnék hozzájuk?

Ez azért is fontos, mert ma egy bizalomgerjesztő kamu-honlapot létrehozni és üzemeltetni pár telefonszámmal, faxszámmal nem kerül nagy energiabefektetésbe. Nem kell hozzá iroda, nem kell hozzá nagy tőke, elég hozzá egy számítógép Skype-pal, faxot is lehet már küldeni és fogadni az interneten keresztül.

Fontos, hogy még a regisztráció előtt ellenőrizzük az ügyfélszolgálatot, mert még ha a pénzt nem is utalunk át, a személyes adatainkat a regisztráció során meg kell adnunk, amivel vissza lehet élni. (Például az emberek nagy része mindenhol ugyanazt a felhasználónevet és jelszót használja. Egy kamu brókercég ideális jelszólopásra, mert az emberek nagy része önként megadja a leggyakrabban használt jelszavát és felhasználónevét.)

A pénz hazautalása

Még a regisztráció előtt világosan kell látni azt is, hogy hogyan működik a pénz hazautalása. Ha ez nem látszik, tisztázni kell. Elképzelhető az is, hogy a visszautalás költségei olyan magasak (pl.: 50$), hogy kisebb tőkével nem éri meg belevágni.

Még a magasabb visszautalási költségek ellenére is érdemes lehet először egy kisebb összeggel kipróbálni a szolgáltatást – pár tranzakció után megnézni, működik-e a hazautalás is.

E-biztonság

A befektetések nagy részéhez értékpapír számát kell nyitni, máshogy nem megy. Az értékpapírszámla elérése történhet interneten keresztül, SMS-ben, telefonos ügyfélszolgálaton és bankfiókban. Ezek közül ma a legfontosabb az internetes elérés, mert:

  • Kényelmesebb, mint a bankfiókban vagy a telefonos ügyfélszolgálatnál várakozni

  • Olcsóbb, mint minden egyéb lehetőség (kisebb tranzakciós költségek, stb.)

Ha az internetes elérést technikai oldalról nézzük, akkor a mai kereskedési rendszerek technológiája biztonságos. A technológia gyengeségeit kihasználva illetéktelenek nem férhetnek hozzá a számlához. (Pontosabban: aránytalanul nagyobb erőfeszítés kell hozzá, mintsem az megérné bárkinek. Minden védelmet fel lehet törni, kérdés hogy megéri-e? Olyasmire kell itt gondolni, hogy mondjuk egy átlagos számlán van mondjuk 5000$, míg egy számlát egy számítógép mondjuk 35 év alatt tudna feltörni. A támadóknak ez nem kifizetődő.)

Azok a hírek, amik számlák feltöréséről szólnak, szinten mindig emberi hibának köszönhetőek és nem az alkalmazott technológia gyengesége okozza.

Éppen ezért oda kell figyelni az informatikai biztonsági szakemberek tanácsaira, pl.: a bankok sose kérik a jelszavat e-mailben, ha e-mail jön a banktól, akkor ellenőrizni kell, hogy a levél tényleg a banktól jött-e és a benne lévő linkek valóban a bank honlapjára mutatnak.

A csalók előszeretettel helyeznek el e-mailben olyan linket, ami nagyon hasonlít a bank hivatalos webcímére, de igazából egy jelszólopó kamu-weboldalra mutat. Ha a levélben lévő link szövege egy képben van, az eleve gyanús, ha mégis a rákattintunk a linkre, akkor a böngésző címsávjában megjelenő URL-t ellenőrizni kell.

Kerülni kell, hogy a jelszavakat a számítógépen tároljuk. Nem szabad se fájlba, se a böngészőbe jelszavakat menteni. Ez azért fontos, mert a hackerek előszeretettel támadják az ügyfelek gépeit, ahonnan könnyen lehet jelszavakat lopni ? a bróker rendszerét támadni sokkal nehezebb.

A következő részben már arról lesz szó, mik fontosak a befektetés szempontjából.

Ha valami kimaradt volna ebből a posztból, segítsen másokon hozzászólásával!


Egyéb megosztás: