1000 alatt nem szabadul a patikából?

Egy módszer, ami enyhülést hozhat azoknak a családoknak, ahol az egészségügyi kiadások rengeteg pénzt visznek el.

A 2011-es Egészségliget kiállítójaként rengeteg emberrel beszéltem, és úgy találtam, hogy a többségük nem ismeri az önkéntes egészségpénztárakat (EP) vagy nem tud eleget róluk, pedig tagjaik száma már eléri a 900 ezret.

Az alábbiak a személyes tapasztaltaimat összegzik, és tájékoztatás nem teljes körű.

 

Hogyan lehet spórolni önkéntes EP-ral?

Erre két módszer is kínálkozik.

  • Az egyik lehetőség, hogy a munkáltatónk fizet be béren kívüli juttatásként az egészségpénztári számlánkra. Ez olyan mintha extra bevételre tennénk szert, de azt csak egészségügyi kiadásokra lehet költeni. Az ilyen jellegű kifizetések jobban megérik a munkáltatónak, mert kevesebb adót kell fizetnie, mintha munkabérként fizetnék ki ugyanazt az összeget.

  • A másik lehetőség, hogy mi fizetünk be az önkéntes egészségpénztárba. Az ilyen befizetések után adókedvezményt lehet igénybe venni, amit az egészségpénztári számlán írnak jóvá (adóbevallás után). Az adókedvezmény hozzáadódik a saját befizetéseinkhez. Ezzel megnő az egészségre fordítható pénzkeret. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az adókedvezmény miatt kevesebb saját pénzbe kerülnek az egészségügyi kiadásaink.

A fenti kettőhöz adódik, hogy az önkéntes egészségpénztári tagoknak sok elfogadóhelyen kedvezmény is jár.

Mire lehet használni?

Az egészségpénztári számlához általában egy egészségpénztári kártyát adnak, amivel a legtöbb helyen úgy lehet fizetni, mint egy bankkártyával.

Az egészségpénztári egyenlegből többek között költhetünk gyógyszerre, sportbérletre, gyógyfürdőre, gyógytermékekre vagy pl.: szemüvegre.

Fontos, hogy az egyes termékekre más-más szabályozás vonatkozik, és a szabályozás időközben változhat is.

Adózási szempontból meg lehet különböztetni adóköteles és adómentesen igénybe vehető termékeket. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan termékek (pl.: sportszer), amik után adót is kell fizetnünk, ha egészségpénztáron keresztül vásároljuk meg. (Ezeket a termékeket én nem vásárolnám egészségpénztáron keresztül.) Szerencsére az adómentesen igénybe vehető termékek köre jóval nagyobb. (Pl. a legtöbb gyógyszer adómentesen vásárolható EP kártya terhére. Erről a gyógyszertárakban adhatnak bővebb felvilágosítást.)

Itt található egy lista az egyes termékeket érintő szabályokról:

http://www.patikapenztar.hu/forma/PEP_200801_utani_valtozas_osszegzes.pdf

Kik nyerhetnek ezen?

Röviden: az egész család, de van néhány feltétel.

Az adókedvezményt vagy a munkáltatói befizetést akkor lehet igénybe venni, ha van egy dolgozó, adót fizető tagja a családnak.

Ezért egy aktív kereső családtag nevére érdemes nyitni az egészségpénztári számlát, de annak előnyeiben nem csak a számla tulajdonosa részesül, hanem közeli hozzátartozói is.

Általában lehet társkártyát is igényelni a számlához, így nem okoz gondot a családtagoknak, ha a főkártya épp nincs kéznél, amikor nem a számlatulajdonos vásárol mondjuk a gyógyszertárban.

Ha nincs elfogadóhely a közelben

Sok esetben nem szükséges, hogy az egészségpénztári kártyánkat (vagy társkártyát) használjuk, és az üzlet sem kell, hogy az egészségpénztár szerződött partnere legyen (egyébként ezeket az információkat is meg lehet találni az alábbi linken:http://www.patikapenztar.hu/forma/PEP_200801_utani_valtozas_osszegzes.pdf).

Ilyenkor elég egy megfelelően kiállított számlát kérni, és egy levél kíséretében beküldeni az egészségpénztárhoz, ők pedig átutalják az egészségpénztári számlánkról a bankszámlánkra a számla ellenértékét.

Én meg szoktam várni, hogy összegyűljön nagyobb mennyiségű ilyen számla, és azokat egyszerre küldöm be. (Valaki készít fénymásolatot a számlákról beküldés előtt. Én csak akkor szoktam, amikor nagyon szükséges. Pl.: gyógycipő esetében a garancia érvényesítéséhez kell az eredeti számla.)

A beküldéshez mellékelek egy formalevelet, amit innen lehet letölteni (az átírandó részeket megjelöltem):

http://www.tozsdeasz.hu/mintak/egeszsegpenztar/bekuldeshez_formalevel.doc

A sok hasznos információ közül most ennyit gyűjtöttem össze az önkéntes EP-kal kapcsolatban. Bővebb tájékoztatásért mindenképpen javaslom, hogy a részletekkel kapcsolatban forduljanak valamelyik pénztárhoz.

Később majd utánaszámolunk annak is, hogy mennyire éri meg az önkéntes egészségpénztár.


Egyéb megosztás: