Önkéntes EP buktatók

Milyen problémák merülhetnek fel az önkéntes EP igénybe vételekor? Mikor nem ajánlott az önkéntes EP?

Egy korábbi cikkben már láttuk, hogy egész sokat meg lehet takarítani önkéntes egészségpénztárral.

Az előnyök mellett azonban ennek is vannak hátrányai.

Összefoglalnék néhányat a (leendő) pénztártagokra leselkedő problémák közül. Ezek nagy része ismerőseimmel vagy velem történt.

A szabályozásban rejlő problémák

Az önkéntes egészségpénztári rendszer létezése a kedvező adózásnak, vagyis törvényeknek köszönhető. Az ide vonatkozó szabályozás már többször megváltozott:

 • változott a cafeterián keresztül kifizetett összeg adózása

 • változott az egyéni befizetés adókedvezményének mértéke

 • kisebb-nagyobb mértékben, de szinte folyamatosan változik az adómentesen vásárolható termékek és az adómentes szolgáltatások köre

Legalább évente tájékozódni kell a változásokról és minden évben át kell gondolni, hogy a megváltozott feltételek miatt még mindig érdemes-e fenntartani az EP számlánkat.

Például ha sok olyan termék válik adókötelessé, amiket vásárolni szoktunk, akkor veszteségessé válhat EP számláról fedezni ezek beszerzését (az extra adó miatt).

Buktatók a használat során

Az egészségpénztárakkal kapcsolatos szabályok néha feleslegesen bonyolultak, vagy zavarosak. Ebből is adódhatnak problémák.

 • Az egészségpénztári kártyával nem lehet bármit vásárolni. Ha adóköteles terméket vásárolunk, akkor azután adót kell fizetni, és ennek szerepelnie kell az adóbevallásban.

  • Év végén szoktak küldeni egy kimutatást, hogy adómentes és adóköteles termékekből mennyit vásároltunk. Ebből biztosan meg lehet tudni, hogy kell-e adót fizetnünk az adott évi EP költéseink után.

 • A gyorsan változó szabályok miatt egy gyógyszertárban nem biztos, hogy megfelelő tájékoztatást kapunk arról, hogy valami adómentesen vásárolható-e vagy sem.

  • Egy ismerősömmel történt, hogy tévedésből adóköteles terméket vásárolt. A befizetendő adó összege nem volt nagy. Annál nagyobb volt viszont a bosszúság amiatt, hogy ennek köszönhetően önadózó lett, mert a munkahelye nem vállalta az adóbevallás elkészítését.

 • A bankkártyákhoz és hitelkártyákhoz hasonlóan az elveszett vagy ellopott egészségpénztári kártyával is vissza lehet élni. Ilyenkor minél hamarabb le kell tiltani a kártyát.

 • Ha nincs nálunk az EP kártya, vagy nem EP elfogadóhelyen vásárolunk, akkor számlát kell kérni a termékről / szolgáltatásról.

Mikor nincs értelme igénybe venni?

Két esetben biztos nincs sok haszna az önkéntes egészségpénztárnak:

 • Az első egészségpénztárról szóló cikkben már volt szó arról, hogy az önkéntes EP-ral a kedvezőbb adózásnak köszönhetően lehet spórolni. Ha a számlatulajdonos nem tud adót visszaigényelni és nem kap cafeterián keresztül sem pénzt egészségpénztári számlájára, akkor számára valószínűleg veszteséges az EP számla fenntartása.

  • Nem érdemes például nyugdíjasoknak a saját nevükre számlát nyitni. Ők inkább a rokonságban találhatnak olyat, akiknek köszönhetően igénybe vehetik a kedvezményeket.

 • Bizonyos termékek drágábbak az egészségpénztári elfogadóhelyeken. Ezeket máshol szerezném be.

  • Ilyen lehet például a pelenka, ha gyógyszertárban akarjuk megvásárolni.

Az tanácsolom mindenkinek, hogy önkéntes egészségpénztári számlát a fenti problémák és az elérhető megtakarítás mérlegelésével nyisson.


Egyéb megosztás: