3 hátránya annak, ha csak készpénzt használsz

Csábít, hogy megszabadulj a bankoktól? Ezt gondold át, mielőtt spórolásból, vagy másért megszünteted a bankszámládat!

1. Valahol nem lehet készpénzt használni

Magyarország törvényes fizetőeszköze a forint, de a készpénzünket még itthon sem fogadja mindenki tárt karokkal.

  • Valahol a túl kicsi, vagy a túl nagy címletekkel nem lehet fizetni (pl.: nem minden boltban fogadnak el a kiló aprót egy hétvégi nagybevásárláshoz), esetleg külön díjat számítanak fel ilyen esetben, ami megdrágítja az egészet.
  • Találkoztam olyan webáruházzal, ami nem szállított utánvéttel (vagyis a futárnál se kártyával, se készpénzzel nem lehetett fizetni). Csak átutalásos, bankkártyás és PayPalos fizetés volt, vagyis valamilyen számla nélkül bajosan tudtunk volna vásárolni náluk. Az ilyen mögött persze lehet csalási szándék is, de elképzelhető, hogy egyszerűen az üzleti modelljükből fakadóan (túl olcsók, ami bevonzza a problémás vevőket) sok az át nem vett rendelés és ezzel biztosítják be magukat. (Utalni elvileg lehet bankszámla nélkül is egy bank pénztárából, de elég macerás.)
  • Az egyeseknél már sportszámba menő „olcsó dolgokat rendelek Kínából” is elképzelhetetlen PayPal-, vagy bankkártya nélkül. (A PayPal-ra is valahogy oda kell juttatni a pénzt, amihez szintén jól jön egy bankszámla.) Ráadásul bankszámla nélkül a PayPal fogja átváltani a forintunkat dollárra, aminél általában van előnyösebb.
Készpénz - forint érmék és bankjegyek

2. Vészhelyzetek

Tegyük fel, hogy lerobban az autónk, vagy otthontól távol vagyunk, és sürgősen gyógyszert kell venni (pl.: fejfájásra, hasmenésre stb.), de csak párszáz forint van nálunk. Ilyen vészhelyzetben borzasztó kellemetlen lehet, hogy nem tudunk fizetni!

Hasonló esetekben nagyon jól jönne egy bankkártya, amivel fizethetünk, vagy készpénzt vehetünk fel, de ahogy azt korrábban az „Így spórolj készpénzzel!” c. cikkben írtuk, megoldás lehet az is, ha valamilyen készpénzes vésztartalékot tartunk magunknál (pl.: egy külön borítékban).

3. Hitelfelvétel

A bankok, mielőtt hitelt adnának, szeretnek belelátni a leendő adós pénzügyeibe. Ennek része az is, hogy megnézik a számlatörténetet. Ha csak készpénzt használunk mindenhol, akkor ilyen számlatörténetünk nem lesz, ami hátrányt jelenthet egy későbbi hitelbírálatnál. (Persze a bankok szempontjából nem csak az átláthatóság miatt előnyös, ha bankszámlát használunk, hanem azért is, mert pl.: minden tranzakció után csurran-cseppen nekik egy kis jutalék a mi pénzünkből.)

Ha pusztán a spórolásból szüntetnénk meg a bankszámlánkat, lehet, hogy van más megoldás is. Ezeket foglaltuk össze a Spóroljunk a bankon c. ingyenes e-book-unkban.

kép forrása: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Forints.jpg

Hozzászólás Facebook-on: