Jó üzlet az ingatlan? – 2. rész

Az előző cikkben már volt szó az elérhető hozamról, a kockázatokról, és arról, hogy kik engedhetik meg maguknak, hogy befektetési céllal lakást vásároljanak

Most beszéljünk arról, hogy milyen költségek merülhetnek fel, mennyi munka van vele és kik érdekeltek abban, hogy ingatlanba fektessünk?

A költségek

Az ingatlan megvásárlásakor, eladásakor és az ingatlan tulajdonlása során is keletkeznek költségek.

A vásárláskor és eladáskor többek között fizetünk kellhet illetéket, adót, ügyvédi munkadíjat és jutalékot az ingatlanközvetítőnek. Ezek mind jelentős tételek. Nem elég csak a vételárat előteremteni, gondolni kell a további költségekre is.

Amíg az ingatlan a tulajdonunkban van, folyamatosan számolnunk kell a kisebb-nagyobb felújítások költségeivel.

A lakásra érdemes biztosítást kötni, ami szintén költséget jelent.

A bérbeadásból keletkező jövedelem után pedig adót kell fizetni. Ezek a tételek mind csökkentik az amúgy sem túl nagy hozamot.

Kényelem

Nem mellékes szempont, hogy mennyit kell foglalkozni a befektetésünkkel. Míg más befektetések otthonról, a karosszékből is elintézhetőek, az ingatlan vásárlása és eladása hosszú, rengeteg utánjárást igénylő feladat.

Miután megvettük a lakást, további feladatot jelent, hogy bérlőt találjuk. Ha már van bérlőnk, minden hónapban foglalkozni kell a bérleti díj beszedésével, a számlákkal stb.

A bérleti díjból adózni kell. Emiatt követnünk kell az ingatlanbefektetéseket érintő adózási szabályok változásait és adóbevallást kell készítenünk (valószínűleg a munkáltatónk nem fogja vállalni az adóbevallás elkészítését, ha ilyen tételek is szerepelnek benne).

Ki érdekelt abban, hogy ingatlanba fektessünk?

Az ingatlanközvetítők az eladott lakások utáni jutalékból élnek, vagyis abban érdekeltek, hogy minél több adásvétel szülessen.

Ezért próbálják az ingatlanbefektetések szebbik oldalát bemutatni, próbálnak meggyőzni mindenkit arról, hogy az ingatlanbefektetés jó. Így születnek a rózsaszín ködben úszó cikkek, amik szerint az ingatlanok értéke folyamatosan nő, a bérleti díjak óriásiak. A költségekről pedig általában hallgatnak.

Ezért óvatosan bánnék az ingatlankereskedők által közzétett elemzésekkel, és tanácsokkal.

Akkor most jó az ingatlanbefektetés, vagy nem?

Egyesek a saját lakásukat is befektetésnek tekintik, noha egy fillér hasznuk nincs belőle (sőt, inkább viszi a pénzt). Sokan érzelmi alapon közelítik meg, azt, hogy jó vagy rossz befektetés az ingatlan. Hallok olyan érveléseket is, hogy ha kézzelfogható, akkor biztonságos is (“akármi történik, a falak állni fognak”).

Az igazság az, hogy a jó befektetés olyan, aminek vállalható kockázat mellett jó a hozama. Aki nem számok alapján dönt egy befektetésről, annak csak a vakszerencse segíthet abban, hogy ne veszítsen rajta. Számok terén pedig elég csak azt megnézni, hogy a bérbeadás 3-8%-os hozamát hány tétel csökkenti és a mostani viszonyok között mekkora esély van a lakásárak emelkedésére.

Így nézve a lakás nem túl jó befektetés. Sokat kell foglalkozni vele, a költségek magasak, a hozam alacsony, és még kockázata is van. Ugyanekkora hozamot más befektetéssel kisebb kockázat és költségek mellett, kevesebb időbefektetéssel is el lehet érni.

Ön szerint jó üzlet befektetési céllal lakást vásárolni? Szavazzon jobb oldalt! A szavazás állását itt találja. A témáról szól vitát a Tőzsdeász Facebook oldalán találja.


Egyéb megosztás: