Befektetés millión innen, avagy mennyivel kezdjem?

Nemrég zártam le egy szavazást a Tőzsdeász.hu-n arról, hogy mennyivel érdemes befektetésbe kezdeni. Nem értettem egyet az eredménnyel…

Amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a mennyi pénz éri meg befektetni, azt kell figyelembe venni, hogy a befektetésre szánt összeghez képest nem lesznek-e túl nagyok a befektetés költségei.

A költségek között sok minden szóba jöhet: fizetni kell számlavezetési díjat, tranzakciós költséget stb. Ha kicsi a befektetendő összeg, akkor a hozamnak nagy része (vagy az egésze) arra fog elmenni, hogy kifizessük a költségeket belőle. (Ha a hozam kevesebb, mint a költségek összege, akkor a befektetés veszteséges.)

A szavazás eredménye többek között az lett, hogy a szavazók 42%-a szerint csak 1 millió forint feletti összeget érdemes befektetni. Az eredménnyel nem értetettem egyet, ezért utánaszámoltam.

Egy valós példa arra, hogy van befektetés millión innen is

Gondolatban fektessünk abszolút hozamú befektetési alapba 3 évre.

Az abszolút hozamú befektetési alapok olyan befektetési alapok, amik bizonyos szabályok szerint nagyon sokféle termékbe fektethetnek. Az alapkezelőnek nincs megszabva, hogy melyik piacra korlátozza a működését, ezért elvileg mindig sok lehetősége van a pénz befektetésére. (Szemben pl.: egy magyar részvényekbe fektető alappal, ami egyedül a nagyobb magyar cégek részvényeibe fektethet. Ha a magyar piac elkezd esni, a kizárólag magyar részvényekbe fektető alap mindenképpen veszteséges lesz.)

Azért abszolút hozamú alapot választottam a példához, mert azoknak elég nagy szabadságuk van a befektetésben ahhoz, hogy ne a befektetőnek kelljen folyamatosan költséges váltogatást végeznie a befektetési alapok között a piacok széljárása szerint. (Abszolút hozamú alapnál inkább szakértőt választunk, mint befektetési piacot vagy terméket.)

Egy ilyen befektetési alap az Aegon Atticus Alfa Származtatott befektetési alap:

Aegon Atticus Alfa abszolút hozamú befektetési alap grafikon

Két sorozatot végeztem a számításokból: egyet az aktuális 3 éves hozammal (9,24%), egyet pedig 11%-al. A 11% kicsit kisebb, mint az indulástól számított hozam, valószínűleg a kiszállás jó időzítésével elérhető a 11%-os hozam is.

A hozamokat előre természetesen csak becsülni lehet, és a múltbéli hozamok nem jelentenek semmit a jövőre nézve. A kockázatok pontos mibenlétéről az alapkezelő oldalán érdemes utánaolvasni, mindenki saját felelősségére választ befektetést! Az alap tájékoztatója itt olvasható: http://www.aegonalapkezelo.hu/index.php?akt_menu=149

A számítás egy esetre (300 ezer forint befektetése 3 évre, 9,24%-os hozamot feltételezve) lent látható. A számítás során figyelembe vettem a kamatadót és minden költséget (utalás, számlavezetés, tranzakciók). A nettó hozamnál látható összegből már semmit nem kell levonni, az teljes egészében elkölthető. A számlavezetési díjat, a befektetési jegyek vételi költségét és az odautalás költségét előre levontam.

befektetendő összeg [Ft] 300000
odautalás [Ft] 50
számlavezetés [havi 125 Ft, 3 év alatt] 4500
vételi tranzakció [0,5%] 1500
befektetésre kerülő összeg [Ft] 293950
befektetési alap éves hozama [%] 9,24%
befektetés bruttó értéke a befeketetés végén [Ft] 383194
kamatadó [Ft] 17849
eladási tranzakció [500 Ft] 500
nettó összeg az értékpapírszámlán [Ft] 364845,09
pénzmozgatás ktg-e [0,15%, min 500 Ft] 547,27
összeg az folyószámlára utalva [Ft] 364297,82
nettó hozam évesítve, minden költség levonásával [%] 6,74%
nettó hozam minden költség levonásával [Ft] 64297,82

300 ezer forint befektetésével a nettó hozam 6,74%-nak adódik. Nem tűnik soknak, de a megítéléséhez meg kell említeni, hogy

  • A befektetési alap bruttó hozama is csak 9,24% százalék. Lehet több és kevesebb is, a kiszállás időpontjának időzítésétől függően.

  • Ha nem volna semmilyen költség, csak kamatadó (ideális eset), akkor a kamatos kamatot is figyelembe véve 9,24%-os bruttó hozam mellett 7,52% az “ideális” nettó hozam, 11%-os bruttó hozam esetén költségek nélkül 8,97% az “ideális” hozam.

  • Már a 6,74%-os nettó hozam nagyobb, mint a bankbetétek 6%-os bruttó / 4,8%-os nettó hozama. Közben kockázatot persze vállalni kellett.

Hogyan függ a hozam a befektetett összeg nagyságától?

Mivel a cikk témája az, hogy mennyivel érdemes befektetésbe kezdeni, kiszámoltam, hogy a befektetés összegétől függően mekkora hozam üti a markunkat, ha a befektetési alap hozama 11% és 9,24% (“bruttó hozam”). A nettó hozam legjobb / ideális értéke alatt azt értem, hogy nincs semmilyen költség, csak kamatadó. Ekkor a bruttó hozam 80%-át zsebelhetnénk be.

Befektetés | Bruttó hozam 9,24% 11,00%
30 ezer Ft befektetése 0,49% 1,90%
50 ezer Ft befektetése 3,34% 4,76%
100 ezer Ft befektetés 5,38% 6,82%
300 ezer Ft befektetése 6,74% 8,13%
500 ezer Ft befektetése 6,93% 8,38%
1 millió Ft befektetése 7,11% 8,56%
3 millió Ft befektetése 7,22% 8,68%
“ideális” elérhető nettó hozam 7,52% 8,97%

A számításokból látszik, hogy a költségek hatása még milliók befektetésekor sem tűnik el teljesen, de 300-500 ezer forint befektetésekor már kevesebb, mint 1%-kal alacsonyabb a hozam, mint milliók befektetésekor. Ezért szerintem nem igaz az, hogy csak milliókat érdemes befektetni.

Ugyanazt a hatékonyságot el lehet érni kisebb összeg befektetésével is, ha megfelelően választjuk ki a befektetést módját. Ebből a szempontból nagyon fontosak a költségek. A költségek pontos természetéről bővebben is olvashat ingyenes kiadványunkban.

A másik fontos tényező, hogy a befektetett összeg ne hiányozzon sehonnan, amíg be van fektetve. A napi vagy a hirtelen jövő kiadásokra legyenek meg a tartalékaink, és hosszútávú befektetésre csak azt az összeget fordítsuk, amire rövidtávon nem lehet szükség. Ha gyorsan kell pénzzé tenni a befektetést, akkor lehet, hogy veszteségünk keletkezik.

A következő cikkekben egy olyan lehetőségről lesz szó, amivel például a fenti befektetés hatékonysága is tovább javítható.


Egyéb megosztás: