Kisebb fejetlenség a bankban

A közelgő nyaralási szezonra való tekintettel ez a cikk a valutaváltásról és kicsit az OTP-ről fog szólni.

Júniusban munka ügyben öt napra Zágrábba kellett utaznom. Az utazás előtt akartam horvát kunát váltani.

Az interneten megnéztem, hogy hol lehet a legjobb árfolyamon valutát váltani (a devizaközépárfolyam megtekinthető a Tőzsdeászon is, itt): a legolcsóbb kunát egy olyan bank kínálta, amiről nem is hallottam. Fiókja nem volt a közelben, ezért oda nem mentem.

A második, harmadik legjobb árfolyamot nem közölte senki, ezért inkább megnéztem néhány bank váltási árfolyamát. Az OTP HRK árfolyama egész közel volt a legjobbhoz, itt lepődtem meg először.

A második meglepetés az OTP bank weboldalán található bankfiókkeresőnél ért (https://www.otpbank.hu/portal/hu/Kapcsolat/Fiokkereso), mert egész értelmes alkalmazásnak tűnt. Rákerestem a kerületben található OTP fiókokra, ahol valutaváltással is foglakoznak, és a honlap szerint a munkahelyemtől kb. 10 percre gyalog található két OTP fiók is, ahol válthatok horvát kunát.

Meglátogattam az egyiket, és amikor sorra kerültem, jött a harmadik meglepetés: mikor azt mondtam a bankos kisasszonynak, hogy kunát szeretnék váltani, ő azt mondta, hogy nincs nekik egy darab se, talán eurót tudnának váltani, de egyébként nem foglalkoznak valutaváltással. Kérdem én, hogy lehet, hogy az interneten azt írják, itt lehet valutát venni? Azt mondta, nem tudja. Azt viszont elmondta, hogy a másik közeli fiókban se foglalkoznak valutaváltással, ha valutát akarok váltani, akkor vagy keressem fel valamelyik OTP fiókot a pesti belvárosban, vagy menjek el a közeli bevásárlóközpontba, ahol egész jó árfolyamon váltják a valutát ? de nem az OTP-ben, hanem a független valutaváltóknál vagy másik banknál. A környéken megnéztem még pár bankot, és azok mind foglalkoztak valutaváltással is, csak drágának tűntek. Végül a bevásárlóközpont mellett döntöttem.

Szóval itt tartunk. A bank ügyintézői másik helyet javasolnak pénzváltásra, az OTP honlapjából meg nem lehet megbízható információt kicsiholni. A bankok honlapja azért van, hogy az ott beszerezhető információkkal időt lehessen megspórolni, és ne bosszúságot okozzon. Emberek órákat vesztegetnek el az életükből ilyesmik miatt. Nem ez a legrosszabb, amit egy bank csinálhat, de ez a szolgáltatás nem működik. Nem baj, azért az üzlet megy tovább…


Egyéb megosztás: