5 elrettentő betéti akció

A bankbetét a pénzpiaci alappal együtt legfeljebb arra alkalmas, hogy a pénz értékét megőrizze ? befektetésnek már nem jó.

Múlt héten amellett kardoskodtam, hogy a bankbetét vagy a pénzpiaci alap valamelyikében csak a rövidtávú tartalékainkat érdemes elhelyezni.

Arra az esetre, ha valaki akciós bankbetétbe szeretné fektetni a pénzét, álljon itt néhány elrettentő példa, mit követelhetnek meg itthon a bankok, hogy hozzájussunk az akciós kamathoz.

Legyünk új ügyfelek

Az új ügyfeleknek szóló betéti akciót igénybe vehetjük úgy is, hogy lecseréljük régi bankunkat újra, vagy úgy, hogy nyitunk még egy számlát.

A bankváltás akciós betét kedvéért csak egy elméleti lehetőség lehet, mert nem válthatunk bankot minden alkalommal, amikor a futamidő lejár. (Ráadásul a bankok azt is nyilvántartják, hogy voltunk-e valaha az ügyfelek, ezért ha újra visszatérünk, már lehet, hogy nem is jár az akciós betét. Személyes tapasztalat, hogy egy banknál a harmadszori számlanyitáskor egész érdekes adatokat fedeztünk fel az ügyintézővel a bank által rólam tárolt adatokban…)

Ha nyitunk egy újabb folyószámlát a már meglévő mellé, az a mindenféle költségek miatt lehet, hogy elviszi az akciós kamat többletét (számlavezetés, utalás), plusz elég sok utánajárásba kerül, mert legalább kétszer személyesen is meg kell jelenni a bankban (először a számla nyitásakor, másodszor amikor a szükségtelenné vált számlát megszüntetjük).

Az ilyen betéti akcióval nekem személy szerint a legnagyobb bajom, hogy ha régi hűséges ügyfél vagyok, akkor miért nem jár nekem is valamilyen kedvezmény?

Hozzunk új pénzt a bankba

Ennek teljesítése csak első hallásra egyszerű. Általában bankoknál nem elég, hogy frissen odautaljuk a lekötendő pénzt, hanem a korábbi számlaforgalom figyelésével állapítják meg, hogy mennyi az az összeg, ami új pénznek számít. A dolog bonyolultsága miatt nem is lehet interneten intézni a lekötést, személyesen kell megjelenni a bankfiókban.

Éven túli lejárat

Ez nem igazi akció. Az éven túli lejáratnál azzal próbálják betét elhelyezésére csábítani az ügyfelet, hogy az egész futamidőre fizetett kamattal hirdetik a betétet. Ha pl.: egy évre 5%-ot fizetne a bank akkor a hirdetés 3 éves futamidőről és kb. 15%-ról szól. Ilyenkor meg kell nézni az EBKM-et (egységesített betéti kamatláb mutató), mert az mondja meg mennyi a tényleges éves hozam.

Ahogy az előző cikkben is írtam, éven túli betétnél nagyobb az esély arra, hogy lejárat előtt lesz szükség a pénzre, és akkor lehet, hogy az egész kamatot el fogjuk veszíteni.

Fióknyitási akció

Fióknyitási akció esetén a magas betéti kamat csak az újonnan nyitott fiókban, csak új ügyfeleknek jár, és csak rövid időre. Ha volt már valamikor számlánk a banknál, akkor lehet hogy nem is érvényes ránk a fióknyitási akció. Nem hiszem hogy ezeket a feltételeket az emberek tömegével tudnák teljesíteni, főleg úgy, hogy mostanában elég kevés új bankfiók nyílik.

Kombinált betét

Az ilyen akció arról szól, hogy pl.: a pénzünk felét tegyük bankbetétbe, aminek magasabb a kamata, a másik felét pedig helyezzük el egy bank által kínált befektetési alapban.

Ez a legbonyolultabb akciós betét, a bankban az ügyintézők ezt ki is használják, és próbálják a legelőnyösebb oldalát bemutatni. Szerintem a dolog rengeteg sebből vérzik. Amikor legutóbb megpróbáltak megdumálni, végül az ügyintéző is hamar feladta :-)

Ilyenkor igazából egy előregyártott portfóliót akarnak rásózni a befektetőre, ami már nem azonos kockázatú a bankbetéttel. Mi kis kockázatú befektetésért mentünk a bankba, és helyette egy nagy kockázatú befektetést kapunk, ha pl.: részvényalapot választunk. (Lehet pénzpiaci alapot is választani, de annak meg az akciómentes betéthez hasonló a hozama szóval ugyanott tartunk, ahonnan elindultunk.) Felfoghatjuk úgy is, hogy amennyivel több az akciós betéti hozama (max 1-2%), annyit kapunk cserébe a nagyobb kockázatért. De ez a pár százalék lehet, hogy egyáltalán nem fog kárpótolni, ha 30%-ot esik a befektetési alapunk. Ha hajlandóak vagyunk kockáztatni, azt nem így kell csinálni!

A bankban a tőzsdék állásától függetlenül folyamatosan sulykolhatják ezt az akciót, pedig részvény / kötvény stb. befektetési alap választásánál fontos az időzítés is. A bank szempontjából mindegy, hogy mi mekkora kockázatot vállalunk, nekik elég, ha náluk hagyjuk a pénzt és kész.

A befektetési alap miatt felmerülhetnek egyéb költségek is (kezelési költség, értékpapír számla számlavezetési díja), ami persze csak az apró betűs részből derül ki.

További probléma, hogy ha befektetési alapba szeretnék fektetni, akkor én jobban szeretnék 300 alap közül választani, mint a bank által kínál 5-ből. Egyrészt azért, mert egy kereskedelmi bank befektetési alapja általában nem teljesít olyan jól, mint egy kifejezetten befektetéssel foglalkozó banké vagy egy biztosítóé, másrészt azért, mert ha csak 5 alapból lehet választani, nagyobb az esélye, hogy nem is lehet jól választani ? pl.: elképzelhető, hogy a következő fél évben mindegyik esni fog.

Kimaradt volna valamilyen banki akció? Írja meg hozzászólásában!