A bankváltás nem csak pénzkérdés

Mi fontos még azon kívül, hogy olcsó legyen a bankunk?

Banki kiadásainkon a legnagyobb megtakarítást úgy lehet elérni, ha kiválasztjuk azt a számlacsomagot, amivel a legkevesebbet fizetjük a bankolásért.

Legújabb ingyenes kiadványunk, a “Spóroljunk a bankon!” alapján ezt könnyűszerrel megtehetjük.

A megfelelő számla és bank kiválasztása azonban nem csak pénzkérdés! A legolcsóbb bank nem biztos, hogy számunkra a legjobb lesz.

Válasszunk jobb bankot!

A megfelelő bank és számlacsomag kiválasztásánál több dolgot is mérlegelni kell.

A következő kérdéseket mindenképpen tegyük fel magunknak, mielőtt egy bank mellett döntenénk:

  • Milyen messze van a bank legközelebbi fiókja?

  • Milyen közel van a legközelebbi bankjegykiadó automata (ATM) lakhelyünkhöz és munkahelyünkhöz? Más bank ATM-je nem lenne-e közelebb?

  • Milyen gyakran kell bankfiókba járnunk?

  • Milyen gyakran akarunk készpénzt felvenni?

Kisebb településen élőknek érdemes mérlegelni, hogy mennyire fontos a bankfiók közelsége. A bankügyeket a legolcsóbb az interneten bonyolítani. Amit nem lehet elintézni az interneten, azt általában el lehet intézni a bank telefonos ügyfélszolgálatán. Emiatt ritkán van szükség a bankfiókra, és napi szinten nem okoz nehézséget, ha nincs lakóhelyünk közelében. Fontos viszont, hogy ha bankfiók nincs is a közelben, a készpénzfelvételhez mindenképpen bankjegykiadó automatára (ATM) van szükség. Vannak olyan bankok is, amelyeknél nem drágább másik bank ATM-jéből pénzt felvenni. Elképzelhető, hogy semmivel se járunk rosszabbul a készpénzfelvétel szempontjából, ha a helyi bank vagy takarékszövetkezet helyett olyat választunk, aminek csak egy másik településen van fiókja.

Az egyik legfontosabb tényező, hogy miként bánik a bank az ügyfeleivel. Erről több módon is tájékozódhatunk.

  • Tudakoljuk meg ismerőseink tapasztalatait a kiszemelt bankról.

  • Érdemes felhívni a bank ügyfélszolgálatát, és lemérni a segítőkészséget. Tegyünk fel nyugodtan buta kérdéseket is, és figyeljük meg, hogyan reagálnak rá. Ha nem elég segítőkészek, gondoljunk arra, hogy mi lesz majd, ha tényleg a segítségükre szorulunk!

Fontos, hogy az internetbankot kényelmes legyen kezelni. Ha van rá lehetőség, próbáljuk ki az internetbank demó változatát! (A demó változat nem valódi pénzzel működik, ezért elérhető anélkül is, hogy számlát nyitnánk a bankban.)

Gondoljuk végig a fenti szempontokat! Ha úgy döntött, hogy bankot vált, szintén segítségére lesz a Spóroljunk a bankon!, mert foglalkozik a bankváltás lépései is.

Érdekli, hogyan lehet még megtakarítást elérni a banki kiadásainkon? Érdekli, mik a 0 forintos számlacsomagok buktatói?

Ezekről szól a Tőzsdeász.hu legújabb ingyenes kiadványa, a “Spóroljunk a bankon!“.


Egyéb megosztás: