Ilyenkor ne spóroljunk

Nem pénzszórásról lesz szó. Spórolni jó dolog, csak valamikor nem megoldás.

Ha túl kevés a bevétel

Amikor spórolunk, a kiadásainkat igyekszünk csökkenteni, hogy minél több maradjon a bevételből.

  • De ha hirtelen nullára apadnak a bevételeink (pl.: állás elvesztése), abból nem lehet semmit sem megspórolni. Még nulla kiadással is csak stagnál a vagyonunk (ami egyébként is lehetetlen, mert enni kell, az meg akkor is kiadás, ha nagyon takarékosak vagyunk).
  • Egy másik eset, ha nagyon takarékosak vagyunk, így pont kijöttünk a pénzükből, de valamiért mégis megugranak a kiadásaink (pl.: új krónikus betegséget diagnosztizálnak, amire gyógyszert kell szedni). Mivel eddig is igyekeztünk lefaragni a kiadásokból, elképzelhető, hogy már nem lehet tovább javítani a hatékonyságon.

Ha a matek sehogy sem adja ki, hogy spórolással egyensúlyba kerüljön a költségvetésünk, nem a további spórolás a megoldás, hanem a bevételek növelése.

Azért fontos ezt tisztázni, mert sokan reflexből a jól bevált spóroláshoz nyúlnak, pedig lehet, hogy a bevétel növelésével sokkal hamarabb eredményt érnének el.

Spórolás - csak okosan!

Nem minden spórolás éri meg mindenkinek

Sok mindennel lehet spórolni, amik több-kevesebb idő-, és pénzbefektetést igényelnek. Előfordulhat, hogy a spórolásra fordított időt és pénzt sokkal jobban is felhasználhatjuk.

    • Ma már alig szereli valaki a saját autóját azért, hogy spóroljon, mert már a szerszámok is aránytalanul sokkal többe kerülnek, mint amennyit az ember megspórol vele – a szaktudásról nem is beszélve (az autószerelők persze kivételt képeznek).
    • Ha valaki nagyon jól keres, de mégis minden nap magára főz csak azért mert olcsóbb, mint ebédet venni, akkor pl.: lehet, hogy elpazarolja az idejét. Könnyen lehet, hogy jobban megérné, ha szakmailag továbbképezné magát, vagy nyelvet tanulna, mert ezt a később magasabb fizetésre tudja váltani (persze más a helyzet, ha mondjuk speciális diétát kell tartania, vagy ha kifejezetten szeret főzni).
    • A fenti kettő keveréke, hogy elképzelhető, hogy jobban járunk, ha megbízunk valakit a fűnyírással, mint hogy magunk végezzük (és bajlódjunk a gépek fenntartásával is).

A példák sora nagyjából végtelen. Nincs általános szabály, de amikor spórolásra adjuk a fejünket, érdemes feltenni magunknak a kérdést: ez a legjobb, amit tehetek az időmmel és a pénzemmel?

Hozzászólás: