Hogyan facsarják 3 irányból a pénztárcánkat?

Nemsoká mindenki megkapja első 2012-es fizetését. Nem biztos, hogy örömteli esemény lesz. Viszont nem csak a fizetés miatt lehet kijózanító hatása 2012-nek.

Az állam ugyanis legalább 3 módon avatkozik bele a személyes pénzügyeinkbe.

Csökkenő nettó bér

Megszokhattuk, hogy az adószabályokat évről évre átalakítják. Akárhogy csűrik-csavarják a törvényeket, az átalakítás könnyen vezethet a kézhez kapott összeg csökkenéséhez.

Kevesebb nettó bérből pedig kevesebb dologra telik, ez világos. Viszont ezért a kevesebb bérért is ugyanannyit kell dolgozni, mint 2011-ben. Szóval ez olyan, mintha a munkánkat leértékelték volna.

Emelkedő árak

A bérünkből vásárolt termékek árai nőhetnek az államtól függetlenül is. (Pl.: ha a kőolaj ára nő, akkor drágul a benzin.) Ez nem mindenkit érint egyformán. A KSH által közölt infláció egy durva átlagérték. A személyesen tapasztalt áremelkedés ennél jóval nagyobb is lehet, ahogy erről az “Inflációs önbecsapások” című cikkben szó volt.

Az állam ténykedése most két módon is felhajthatja az árakat:

  • Az ÁFA 25%-ról 27%-ra emelkedik. Ez egy-az-egyben megjelenik az árakban. (Ne feledjük, ha valaminek az ára 1,25-ről 1,27-re változik, az 1,6%-os áremelkedés.)

  • Nőhetnek a vállalkozások kiadásai. A növekvő költségeket a vállalkozások lehet, hogy áremelésen keresztül továbbhárítják a fogyasztókra, vagyis ránk.

A vállalkozások terheinek növekedésére példa, hogy a nettó bér csökkenés ellensúlyozására emelik a munkavállalók bérét. (Előfordulhat, hogy mi nem kapunk kompenzációt, viszont valaminek az ára pont a kompenzáció miatt nő. )

Fizetünk az állam helyett

Az állam nem csak a bevételeit növeli, hanem igyekszik a kiadásait is csökkenteni. A kiadáscsökkentést a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, amikor valamiért többet kell fizetnünk, mint korábban. Az is előfordulhat, hogy olyan dolgokért kell fizetnünk, amikért korábban nem.

Ilyen például:

  • Ha egy gyógyszer ártámogatása csökken, az ára könnyen a többszörösére emelkedhet. Az is könnyen előfordulhat, hogy a megfelelő egészségügyi ellátásért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

  • Nyugdíj terén elég kockázatos az államra hagyatkozni. Ha biztos nyugdíjat szeretnénk magunknak, akkor jobb, ha mi gondoskodunk róla. Erre pedig költeni kell, nem is keveset. (Lásd: Mibe kerül 100 ezer forint nyugdíj című cikkünket.)

Hogyan változik az anyagi helyzetünk?

A változások mindenkit máshogy érintenek. Ebben a cikkben lehetetlen minden élethelyzetet áttekinteni. Most csak egy példát mutatnék egy szerintem reális esetre. A 2012-es anyagi helyzetünk ennél jobban és rosszabbul is alakulhat.

A példa a következő:

  • Valaki a magyar átlagbérhez közeli fizetést kap (havi bruttó 200 ezer forintot). Nem kap bérkompenzációt.

  • A nyugdíjra 2012-ben kezd félretenni, vagyis ez egy új kiadásként jelentkezik 2012-ben. Ez az extra kiadás annak köszönhető, hogy nem bízik a megfelelő nagyságú állami nyugdíjban. Erre 15 ezer forintot szán havonta. Figyelembe véve a fizetését és a nyugdíjról szóló cikkünket, a 15 ezer forint nem is sok, és nem is kevés.

  • Úgy számolok, hogy a 2012-es kiadásai 4%-kal lesznek magasabbak, mint 2011-ben. Az áfaemelés miatti 1,6%-os áremelkedést figyelembe véve szerintem ez reális.

  • Feltesszük, hogy a példában szereplő ember 2011-ben még a fizetéséből félre tudott tenni 20 ezer forintot váratlan kiadásokra, stb.

A számok így alakulnak:

2011 2012
Bruttó bér 200000 200000
Nettó bér* 133480 131000
Áremelkedés 2011-hez képest** 4,00%
Havi kiadások 113480 118019,2
Havi extra kiadás*** 0 15000
Havi megtakarítás 20000 -2019,2

* Ezzel a kalkulátorral számítottam ki: http://adozona.hu/Kalkulatorok/Netto_jovedelem_haviber_kalkulator_VZVKLC

**Közelítés. Lehet több és kevesebb is. Kisebb bérnél viszont nagyobb az érzékelhető áremelkedés!

***Nyugdíjra félretett pénz

2012-ben a példában szereplő átlagpolgár havi megtakarítása 0 forint alá csökkent, mindenre már nem telik a fizetéséből. Biztonsági tartalékot sem tud már képezni, mert egy fillért sem tud félretenni. Az egész annak köszönhető, hogy csökkent a nettó bére, nőttek a megszokott kiadásai, és bejött egy új kiadási tétel a nyugdíj miatt.

A pénz értéke az ilyen dolgok miatt folyamatosan változhat.

Kicsit átfogalmazhatjuk a dolgot úgy is, hogy ebben az esetben nettó 100 ezer forint fizetés kevesebbet ér 2012-ben, mint 2011-ben, és többet kell dolgozni érte.


Egyéb megosztás: