Kinek jó üzlet egy befektetési alap?

Kik keresnek rajtunk, amikor befektetési alapba fektetünk? Miért fontos tudni ezt?

A befektetés is egy üzlet, ahol a szereplők nyereséget akarnak elérni. Minden befektetéssel kapcsolatos szolgáltatást a nyereség reményében nyújtanak. Ez pedig azt jelenti, hogy így vagy úgy, de a mi befektetéseinken mások is keresnek.

A befektetési piacon sokakat (szerencsére nem mindenkit) csak a saját haszna érdekli, semmi több. Ezért reklámoznak olyan befektetéseket, ami nekünk garantáltan veszteséges, ezért ajánlanak olyan termékeket, amik nem nekünk valók és így tovább.

Fontos tisztában lenni azzal, kik és hogyan érdekeltek abban, hogy befektessünk, mert így könnyebben elkerülhetjük az olyan helyzeteket, amik számunkra anyagilag hátrányosak.

Lássuk, kik nyernek még rajtunk kívül, ha befektetési alapba fektetünk!

Ami az alapkezelőnek jár

Az alapkezelői díj az a pénzmennyiség, amit a befektetési alapkezelő a befektetési alap kezeléséért kap.

Az alapkezelő hozza a befektetési döntéseket, és neki az alapkezelői díj miatt érdemes üzemeltetni a befektetési alapot. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az alapkezelői díjért cserébe a kisbefektetők helyett szakértők fektetik be a pénzt.

Az alapkezelői díjat a befektetési alap vagyonából vonják le, vagyis közvetve a befektetőket terheli.

Ezt a díjat nem személyesen fizetjük.

Nem látszik meg az értékpapírszámlánkon.

Úgy kerül levonásra, hogy a napi árfolyam kiszámítása előtt az alap vagyonából lecsippentenek egy kis részt. (Az éves alapkezelési díj időarányos részét.) Amikor a napi árfolyamot látjuk, akkor ez a díj már levonásra került.

Az alapkezelői díj minden befektetési alapnál más és más. Ugyanolyan fajtájú befektetési alapok között is lehet különbség aszerint, hogy mennyi alapkezelői díjat vonnak le. Példák a számítására:

  • Az alapkezelői díj lehet éves fix százaléka kezelt vagyonnak.
  • Hedge fundoknál gyakran alkalmazott alapkezelői díjszámítás a 2%-os fix éves díj és 20%-os részesedés a hozamból (Feltéve, hogy a hozam pozitív). Ez a sikerdíj ösztönzi az alapkezelőt a minél nagyobb hozam elérésére, ami nekünk is jó.

Az olcsóbb jobb?

Egy konkrét befektetési alaphoz az alap tájékoztatójából lehet megtudni, mekkora alapkezelői, letétkezelői, könyvvizsgálói stb. díjat számítanak fel. Ilyen szempontból is össze lehet hasonlítani az egyes befektetési alapokat és alapkezelőket.

Érdemes az olcsóbb alapkezelő választani?

Valószínűleg nem a legolcsóbban dolgozó alapkezelő fogja a legnagyobb hozamot nyújtani. A befektetési jegyek árfolyama már tükrözi a díjak levonása utáni teljesítményt. Ha a napi árfolyam alapján a hozam elég jó, akkor mindegy, hogy az alapkezelő olcsón vagy drágán dolgozott-e.

Az alapkezelési díjnál fontosabb az, hogy mennyi hozamot ér el a befektetési alap a napi árfolyam alapján.

Ne az alapkezelő olcsósága képezze a befektetési döntés alapját!

Miért fontos erről tudni?

Egyrészt azért, mert jó tudni, hogy az alapkezelő mennyire érdekelt abban, hogy magas hozamot érjen el. Ha sikerdíjért is dolgozik, akkor valószínűleg jobban fog igyekezni.

Másrészt azért, mert az alapkezelési díj folyamatos bevételforrást jelent az alapkezelőnek. Minél nagyobb a kezelt vagyon, annál több alapkezelési díjat zsebelhetnek be. Ezért az alapkezelők érdekeltek abban, hogy minél több befektető minél nagyobb vagyonát kezeljék.

Néha a vagyongyűjtést eléggé megkérdőjelezhető módon végzik. Például egy bank kombinált betétben a betéti részre magas kamatot kínál, de kiköti, hogy a csak a pénz felét lehet betétben elhelyezni. A másik felét a bank egyik saját befektetési alapjába kell fektetni.

A magas kamat hallatán sokan elcsábulhatnak, bár nem is tudják, mi az a befektetési alap. Ezért aztán a szűkös kínálatból rosszul választanak befektetési alapot, és könnyen veszteségük keletkezhet. Közben a bank viszont garantáltan keres az alapkezelési díjon.

Érdemes külön megemlíteni az “alapok alapja” típusú befektetési alapokat. Ezeknél az alapkezelő másik befektetési alapok kombinációjába fektet. Ilyen befektetési alapoknál alapkezelői díj jár az általunk vásárolt befektetési alapnak és azoknak az alapoknak is, amikben az alap fektet. Vagyis közvetve két helyen is “fizetünk”.

Ami a forgalmazónak jár

Vételi / eladási jutalék: ez az a jutalék, amit a befektetési alapok váltásakor és visszaváltásakor közvetlenül mi fizetünk meg a forgalmazó felé. Minél nagyobb forgalmat bonyolítunk, annál több jutalékot fizetünk. Ez akár extrém mértékben is csökkentheti a hozamunkat, ahogy arról már a 25%-ból 5%, avagy mit ne csináljon befektetési alapokkal című cikkben már írtam.

Forgalmazási jutalékot kell fizetni akkor is, amikor tőzsdézünk. Befektetési alapok esetében általában a forgalmazási jutalékok magasabbak, mint részvények esetében.

Számlavezetési díj: a befektetési jegyeinket értékpapírszámlán tartják nyilván, az értékpapírszámla fenntartásáért pedig számlavezetési díjat számítanak fel. Ez lehet havi fix díj, vagy a számlán lévő pénzmennyiséggel arányos díj is.

Kis összegű befektetés?

Az alapkezelési díj mindig arányos a befektetett tőkével. Egyformán vonatkozik arra, aki sok pénzt fektet be, és arra, aki keveset.

A forgalmazással kapcsolatos jutalékok és a számlavezetési díj viszont nem érintik egyformán a kisebb és a nagyobb befektetéseket. Ezért fordul elő az, hogy kevés pénzt nem lehet olyan hatékonyan befektetni, mint sokat (erről szól a Befektetés millión innen című cikkünk).

Bármennyire is sulykolják a brókercégek, hogy 50 ezer forintot is érdemes náluk befektetési alapban elhelyezni, ez egyáltalán nem igaz. 50 ezer forint befektetésekor a hozam nagy részét elviszi a forgalmazási jutalék és a számlavezetési díj.

 

A befektetés költségeiről további részleteket tudhat meg a Tízezrek a levesbe című kiadványunkból.

 

 

 

Kik keresnek rajtunk, amikor befektetési alapba fektetünk? Miért fontos tudni ezt?

Az egyes befektetési formák azért léteznek, mert valakinek nyereséges fenntartani őket. Az ő nyereségüket pedig a mi pénzünkből fizetik, ezért nem árt tudni, hogy ki mennyit keres rajtunk és mekkora érdeke fűződik ahhoz, hogy befektessünk valamibe.

A befektetés is egy üzlet, ahol a szereplők nyereséget akarnak elérni. Minden befektetéssel kapcsolatos szolgáltatást a nyereség reményében nyújtanak. Ez pedig azt jelenti, hogy így vagy úgy, de a mi befektetéseinken mások is keresnek.

A befektetési piacon sokakat (de nem mindenkit) csak a saját haszna érdekli, semmi több. Ezért reklámoznak olyan befektetéseket, ami nekünk garantáltan veszteséges, ezért ajánlanak olyan termékeket, amik nem nekünk valók és így tovább.

Hogy könnyebben elkerülhessük az olyan helyzeteket, amik számunkra anyagilag hátrányosak, fontos tisztában lenni azzal, hogy kik és hogyan érdekeltek abban, hogy befektessünk.

Lássuk, kik nyernek még rajtunk kívül, ha befektetési alapban fektetünk!


Egyéb megosztás: