Mire való a bankbetét?

Amikor a bankbetét szóba kerül, sokan legyintenek mondván, hogy annál rosszabb befektetés nincs is. Akkor mégis miért fontos a bankbetét egy befektetőnek?

A  bankbetét hátrányai között a kis hozamot szokták elsőként emlegetni. Ilyenkor megfeledkeznek pár előnyös tulajdonságáról: bármikor pénzzé tehető (likvid) és kicsi a kockázata.

Ezek a tulajdonságok többek között akkor kerülnek előtérbe, amikor saját és családunk anyagi védettségéről gondoskodunk.

Az anyagi védettség alatt azt értem, hogy tartalékot képzünk arra az esetre, ha minden bevételi forrásunk elapadna (pl.: munkanélküliség, betegség, esetleg a vállalkozásunk tönkremenetele stb. miatt). Ez a tartalék annyi pénzt jelent, ami fedezi kiadásainkat arra az időre, amíg nincs bevételünk. (A tartalékhoz szükséges pénzmennyiség úgy számolható ki, hogy a havi kiadásainkat megszorozzuk annyi hónappal, amennyi ideig úgy becsüljük, hogy legrosszabb esetben nem lesznek bevételeink.) Ha bekövetkezik a rossz, és bevételeink megszűnnek, akkor a tartalékból meg lehet élni addig, amíg nem tudunk újból bevételre szert tenni. Ezzel elkerülhető, hogy kiszolgáltatottá váljunk és más segítségére szoruljunk.

Egy ilyen pénzalapnak mindig rendelkezésre kell állnia, mert sosem lehet tudni, hogy mikor szűnnek meg a bevételeink. Emiatt az anyagi védettséget biztosító pénzmennyiséget nem szabad úgy befektetni, hogy csak nagy veszteséggel vagy lassan lehessen hozzáférni. Az sem hátrány, ha legalább az inflációt követi a tartalék értéke. Erre a célra pont egy kis hozamú, kis kockázatú befektetésre van szükség, amire többek között a bankbetét az egyik legalkalmasabb.

A tartalékoláson kívül vannak bizonyos befektetési stratégiák, amiknek szintén része a bankbetét. Akkor is használhatjuk, ha éppen semmilyen jó befektetést nem találunk a piacon, vagy ha csak rövid időre tudjuk nélkülözni a pénzünket. Emiatt a bankbetét nem hiányozhat a befektetők fegyvertárából.

Akármennyire is egyszerűnek tűnik bankbetétbe fektetni, gyakran látom, hogy az emberek nem tudnak mindent a bankbetétről, amit tudni kellene. Ezért írtam a “19 tudnivaló a bankbetétről” című ebook-ot, ami bankbetéttel kapcsolatos fontos tudnivalókat tartalmaz. Többek között szó van benne a bankbetéttel kapcsolatos kockázatokról, arról, hogyan lehet magasabb hozamot elérni, és néhány adózási tudnivalóról.

Tovább a 19 tudnivaló a bankbetétről c. kiadvány oldalára…


Egyéb megosztás: