A család fekete báránya, a pénzügyi fekete lyuk – ÍNSZE 6.

– A családban lehet olyan, aki körül rendszeresen örvénylenek a problémák:

Miket csinál egy fekete bárány?

  • Felelőtlenül vesz fel kölcsönöket és fűnek-fának tartozik. Nem fizeti a rezsit, a lakbért, a közös költséget stb.
  • Ostoba kockázatokat vállal, onnan kezdve, hogy nem vesz jegyet a villamosra, odáig, hogy nem fizet adót, vagy nagyon rossz befektetésekbe száll be. Nem fizet kötelező biztosítást sem. Még akkor is, ha korábban pórul járt már bármelyikkel, vagy mindegyikkel. Többször.
  • Nem tud bánni a pénzzel. Főleg ha egyszerre sok kerül hozzá. Elveri az örökségét hülyeségekre ahelyett, hogy a jövőjét biztosítaná be belőle.
  • Gyakran nincs stabil háttere, váltogatja a munkahelyeit.
  • Lehet, hogy szenvedélybeteg is. Alkohol, drog, szerencsejáték.

Az ilyen embert hívom fekete báránynak. Általában rendezetlenek a pénzügyei, és a valódi lehetőségek elkerülik, mert épeszű ember – ha ismeri – nem bíz rá semmit.

Illusztráció a fekete bárányokhoz

Nehéz segíteni nekik

– Amikor segítséget kér, általában már nagyon rossz a helyzet:

  • Ha kevés pénzzel meg lehetne oldani a problémáját, nem szorulna más segítségére. Úgyhogy ha pénz kell neki, az egy eléggé mellbevágó összeg.
  • Nem hallgat a jó tanácsra, mert azt hiszi, mindent jobban tud.
  • Ha még függő is, lehet, hogy hiába kapja meg azt a pénzt, amit kér. Nem a problémát oldja meg belőle, hanem helyette a inkább egy görbe estébe csap, ami könnyen ronthat a helyzeten. Vagy akár tragédiával is végződhet.
  • Általában nem tanul semmiből, úgyhogy előbb-utóbb a probléma újratermelődik.

A tágabban vett családban szinte mindig vannak ilyen fekete bárányok. Ha nem tudod, hogy nálatok ki, akkor lehet, hogy pont te vagy az.

– Sajnos tudom, nálunk ki az.

De elképzelhető a változás…

– Azt mondják, gyümölcséről ismerszik meg a fa. Akinek gázosak voltak az ügyei a múltban, azoknál jobb arra készülni, hogy gázos ügyei lesznek a jövőben is. Nem mondom, hogy az emberek nem tudnak az előnyükre változni. De jó tanácsoktól, vagy egy adag pénztől nehezen tartom elképzelhetőnek.

A változáshoz nagyobb dologra van szükség. Mondjuk kitartó, következetes munkára. Vagy a sógoromnak az segített, hogy olyan társat talált, aki állandóan mellette van, és visszatartja a legtöbb hülyeségtől. De volt olyan is a családban, akit pont a társa rontott el.

Ez a cikk az „Így ne szegényedj el” (ínsze) sorozat része. A történet Jani bácsiról szól, aki a pénzügyi rémtörténetek állatorvosi lova: szinte minden megtörténik vele, aminek nem lenne szabad. Amiről mesél, azt a valóság ihlette, de csupán a képzelet szüleménye. A történetben se valós személyek, se valós szervezetek nem fordulnak elő, és a valósággal való bármilyen egyezés csak a véletlen műve. A sorozat itt kezdődik, és az összes cikk itt található.

Hozzászólás Facebook-on:

A kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_black_hebridian_sheep_front_horns.jpg