Ingyen mozgatni a pénzt? Néha lehet!

Utalni időnként elég drága tud lenni, főleg céges számláról. A legutóbb, amikor szóba hoztam a számlám megszüntetését, azzal (is) próbáltak visszatartani, hogy drága lesz elutalni róla a pénzt egy másik számlára…

Kuncogtam kicsit magamban, mert nem mindig. Már tízezreket spóroltam meg a bankoláson a két alábbi módszerrel.

1. Kincstáron át

Úgy vettem észre, hogy a kincstári számláról saját bankszámlára pénzt kiutalni ingyen lehet – ellentétben a legtöbb bankkal. Továbbá, ha bankkártyával kötünk le pénzt a kincstárban, a pénz mozgatásának költsége számunkra szintén általában 0.

Saját számlák közötti ingyenes pénzmozgatásra ezt úgy használhatjuk, hogy

  • a cél számlát (ami saját) beállítjuk a webkincstárban, mint saját számlát
  • amikor lejár egy lekötés, a kincstárból átutalunk X forintot a cél számlára 0 Ft-ért.
  • a forrás számláról (ami szintén saját) bankkártyás fizetéssel lekötünk X forintot a kincstárban (ehhez szükség lehet arra, hogy a tranzakció idejére megemeljük az online bankkártyás fizetés felső határát), szintén 0 Ft-ért.

Vagyis a forrás számláról eltűnik X Ft, a cél számlán megjelenik X Ft (mintha utaltunk volna), csak közben megjárattuk a pénzt a kincstáron át, hogy ott megmaradjon a lekötött X Ft.

Ez nyilván nem egyezik meg a 0 Ft-os utalással, és mondjuk az egész vagyon megmozgatására valószínűleg nem is alkalmas, de azért sokszor tud működni.

Van viszont néhány előfeltétele:

  • Kincstári számla
  • Szándék a lekötött állampapír megújítására.
  • Lejáró állampapír. Nekünk általában van rövidebb lejárat is, így nem kellett sokat várni rá. (Ha az egészre egy számla megszüntetésekor van szükség, olyankor egyébként is sok mindent kell intézni, aminek van átfutása, úgyhogy néhány hónap várakozás is belefért.) Egy lehetőség volna az állampapír visszavásároltatása, de annak általában költsége van – ami akár több is lehet, mint amennyibe az utalás kerülne.

Mielőtt hozzákezdünk, érdemes (mondjuk kicsiben) meggyőződni, hogy a feltételek még mindig állnak-e (0 Ft-os kincstári kiutalás, 0 Ft-os kártyás lekötés a kincstárban).

Update, 2023-10-18: saját tapasztalat, hogy cégek esetében a kincstárnál a kb. 0,3%-os tranzakciós illetéket levonják akkor is, ha saját számlára utalunk.

Utalás - illusztráció

2. Wise-on keresztül

A Wise-zal utalás nem ilyen bonyolult. Egy ideje (kb. mióta borzasztó magasak lettek a forint kamatok) 0 Ft-ért utalunk a Wise-os számlán lévő forint egyenlegünkből belföldi számlákra. Ennyire egyszerű volna, ha nem lenne ott az a kitétel, hogy az utalás a Wise-os számlán lévő egyenleg terhére ilyen olcsó.

De hogyan kerül pénz a Wise-ra úgy, hogy ne kerüljön nekünk sokba?

  • A céges Wise számlánknál úgy intéztük, hogy nagyon sok mindent eleve a Wise-os számlára utaljanak nekünk.
  • Elvileg a fenti módszerrel, a kincstáron át is jutatthatunk pénzt a Wise-os számlára
  • A PayPal számlánkról is ingyen utaltunk ki pénzt a Wise számlára.

Megjegyzés: a Wise egy fintech cég, és emiatt van benne némi kockázat, szóval ehhez mérten kell kezelni. (Nekünk pl.: van ezen kívül is számlánk, és a kimenő utalásokat is úgy alakítjuk, hogy csak kevés pénz legyen rajta.) Ezen kívül valószínűleg a Wise-nál sem tart örökké az ingyen utalás. De elképzelhető, hogy még akkor is meg fogja érni, amikor ez megváltozik.

Hozzászólás Facebook-on: